Hlavní obsah

Z bitcoinu se možná stane legální měna. Japonsko uvažuje o zdanění

Japonská vláda plánuje navrhnout právní změny, díky kterým by se bitcoin a další kryptoměny staly oficiálními měnami. Změna znamená, že bitcoin by mohl být přísněji regulován a zdaněn, píše na svých stránkách The Guardian.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Japonsko nyní považuje bitcoin za komoditu. Podle nové definice by bylo vše, co může být vyměněno za zboží nebo služby považováno za měnu. Tím by se stal bitcoin, ale i další virtuální měny jako dogecoin, oficiální měnou.

Podle japonského listu Nikkei změnu navrhl vládní úřad pro finanční služby (FSA). Úředníci FSA však odmítli potvrdit, zda se o změnách zákona uvažuje. To potvrdil jeden z představitelů vládní stany Tomonori Kanda, který má na starosti úsek pro finanční záležitosti. Podle něj strana o změně jednala a hodlá návrh předložit v parlamentu. Je to však podle něj cesta na dlouhou trať a o přesném načasování změn se zatím nerozhodlo.

V Japonsku sídlila přední burza na kybernetickou měnu bitcoin Mt. Gox, která však v roce 2014 zkrachovala a přišla o bitcoiny v hodnotě stovek miliónů dolarů. Japonsko tak nyní hledá nové možnosti, jak lépe kontrolovat kryptoměny a zabránit další katastrofě. Bývalý šéf burzy Mark Karpeles je zadržován japonskými úřady a byl obviněn ze zpronevěry. [celá zpráva]

Virtuální měny představují velké riziko

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici, jedna virtuální mince má aktuálně hodnotu cca šesti tisíc korun. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce na konci roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám