Hlavní obsah

Irský regulátor má vyšetřovat předávání dat Facebooku do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Irský úřad pro ochranu údajů má vyšetřovat předávání osobních údajů sociální sítě Facebook do Spojených států. Nařídila mu to v úterý irská justice. Stalo se tak dva týdny po přelomovém verdiktu evropského soudu v Lucemburku, který zrušil dohodu umožňující volné předávání dat mezi EU a Spojenými státy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí evropského soudu i dnešní nařízení irské justice je výsledkem žaloby, kterou na Facebook podal rakouský student práv Max Schrems. Provozovatel největší sociální sítě na světě podle něj nerespektuje soukromý život uživatelů. Uchovává údajně i ta osobní data, o jejichž vymazání uživatelé požádali, a rovněž údaje o lidech, kteří se k sociální síti nikdy nepřipojili. Tvrdil rovněž, že v USA není dostatečná ochrana před sledováním ze strany orgánů státní moci.

V Irsku se nachází evropská centrála Facebooku. Irská komisařka pro ochranu údajů Helen Dixonová irskému vysokému soudnímu dvoru sdělila, že hodlá provést rychlé vyšetřování.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Její úřad před dvěma lety záležitost vyšetřovat odmítl. Argumentoval tím, že věc je mimo jeho kompetence, a poukazoval na to, že evropské úřady považují úroveň ochrany soukromých dat garantovanou Spojenými státy za dostatečnou. Irský vrchní soud, u něhož kauza Schrems-Facebook nakonec skončila, se obrátil na unijní soud, aby ve věci zaujal stanovisko.

Standardy ochrany osobních dat v EU a USA se liší

Soudní dvůr Evropské unie před dvěma týdny označil rozhodnutí Evropské komise, podle kterého USA zajišťují odpovídající úroveň ochrany osobních údajů předávaných do USA z Evropy, za neplatné. Posoudit a rozhodnout, zda předání osobních dat odpovídá pravidlům na jejich ochranu, mohou podle něj jednotlivé státy unie. [celá zpráva]

Facebook agentuře AFP sdělil, že firma není a nikdy nebyla součástí programu, který by americkým úřadům umožňoval přístup k jejím serverům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám