Hlavní obsah

S virtuální realitou budeme štědřejší, tvrdí vědci

Právo, Novinky, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brýle na virtuální realitu by se na českém trhu měly objevit už zkraje příštího roku. Místo průhledných skel mají dvě obrazovky, které vás dokážou vtáhnout do děje lépe než sebevětší filmové plátno. Toho se pokusí využít i charitativní organizace.

Foto: Profimedia.cz

Brýle pro virtuální realitu

Článek

Stačí si nasadit speciální brýle a rázem jste uprostřed Káthmándú po ničivém zemětřesení. Můžete se volně rozhlížet po prostoru a naopak trpící lidé vám hledí přímo do očí. Dokážete jim po takovém zážitku odepřít finanční pomoc? Podle vědců to budete mít těžší, než kdybyste o zemětřesení viděli reportáž v televizi.

„Když si něco prožijeme, jsme empatičtější, než kdybychom tu samou událost jen viděli nebo si to měli představit,“ říká podle stránek npr.org Jeremy Bailenson ze Stanfordovy univerzity.

On a jeho kolegové umožnili s pomocí virtuální reality zájemcům „vyzkoušet“ barvoslepost. Tito lidé pak podle Bailensona spíše pomáhali barvoslepým kolegům na škole než lidé, kteří takovou zkušenost neměli. Pracovníci Amnesty International zase nabídli lidem brýle promítající realitu zničeného syrského města Aleppo – a vybrali o šestnáct procent více než obvykle.

Až vás tedy příště na ulici zastaví pracovník charitativní organizace, možná už vám o hrůzách světa nebude jen vyprávět, rovnou vám je umožní vidět na vlastní oči.

První brýle přinese Microsoft

Do virtuálního světa vtáhne uživatele jako první společnost Microsoft. Ta příští rok v lednu uvede do prodeje novinku zvanou HoloLens, která na první pohled vypadá jako opravdové brýle. Když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou.

V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase. V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě.

BEZ KOMENTÁŘE: Headset pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens v akciVideo: Microsoft

Jak to funguje v praxi, demonstroval americký softwarový gigant na videu například na budovatelské hře Minecraft. Přijdete do obýváku a na stole před vámi se zobrazí kostičky virtuální stavebnice, které poskládáte tak, jako by tam ležela skutečná skládačka, jak je vidět na videu výše.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

V evropských obchodech se brýle HoloLens již nyní nabízejí v rámci předobjednávky za 550 eur, tedy v přepočtu za necelých 15 000 korun. Tato cena ale není oficiální, je tedy vcelku možné, že novinka se nakonec bude nabízet o něco levněji. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám