Hlavní obsah

Milióny si nechali vyplatit dvakrát. Pak to ale prasklo

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza okolo uniklé databáze Hacking Teamu ukazuje, jak tenká je hranice mezi počítačovými bezpečnostními experty a plnokrevnými hackery. I když by se mohlo na první pohled zdát, že zmiňovaná italská společnost má blíže k tomu druhému, ve skutečnosti zaměstnanci Hacking Teamu pracovali na obou stranách barikády. Milióny si tak nechali vyplácet dvakrát.

Foto: Profimedia.cz

Detailní plány zabezpečení dostali bezpečnostní experti Hacking Teamu díky auditorské činnosti naservírované doslova na dlani.

Článek

Z uniklé databáze, která obsahuje stovky gigabajtů dat a která koluje od minulého týdne internetem, totiž vyplývá, že nezanedbatelnou část příjmů společnosti Hacking Team tvoří ty z auditorské činnosti. Kromě vývoje šmírovacích programů totiž italský podnik hodnotil a prověřoval zabezpečení webových stránek i interních systémů firem prakticky ze všech koutů světa.

Detailní plány zabezpečení tak dostali tito bezpečnostní experti naservírované doslova na dlani. Se všemi těmito znalostmi pak pro ně bylo velmi snadné vytvářet tzv. exploity, tedy speciální programy umožňující získat přístup na nejrůznější weby či služby, pro napadení zmiňovaných subjektů.

Na seznamu klientů, kteří si nechali audit zabezpečení od Hacking Teamu dělat, se objevily mimo jiné velké finanční instituce – například Barclays, Deutsche Bank, ING Direct, Allianz RAS či UBI Banca.

Kromě Česka i Jižní Korea, Libanon či Mongolsko

Naopak na seznamu klientů požadujících tvorbu virů budí v našich končinách největší pozornost česká společnost Bull, která nyní vystupuje pod jménem Atos IT Solutions and Services. Ta podle všeho nakupovala šmírovací programy pro českou policii, konkrétně pro Útvar zvláštních činností.

Ze zveřejněných e-mailů vyplývá, že jen během letošního a minulého roku policisté poptávali u italských vývojářů možnost infikovat zařízení potencionálního návštěvníka mnoha dalších internetových stránek včetně velkých bank.

Na seznamu klientů jsou kromě České republiky také Saúdská Arábie, Kazachstán, Omán, Jižní Korea, Libanon či Mongolsko. Jen za loňský rok si společnost Hacking Team měla přijít na několik desítek miliónů eur. Z České republiky mělo plynout údajně 690 000 eur, tedy více než 18,6 miliónu korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám