Hlavní obsah

Superpočítač Salomon má v Ostravě začít fungovat do července

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Superpočítač Salomon v Národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě by měl být do plného provozu uveden nejpozději v červenci. Hardwarové součásti superpočítače, který bude jedním ze sta nejvýkonnějších strojů na světě, se začnou navážet v březnu, uvedla mluvčí centra Zuzana Koláriková.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

V Ostravě už funguje menší část superpočítače, takzvaný malý cluster pojmenovaný Anselm.

Článek

Výroba, instalace a podpora superpočítače budou bez DPH stát téměř 275 miliónů korun. Dodá ho americká společnost Silicon Graphics International. Celý projekt superpočítačového centra, které se nachází v areálu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, má hodnotu více než dvě miliardy korun. Většinu zaplatí evropské dotace.

Podle harmonogramu by v dubnu měl být v budově centra dokončen datový sál. „Na květen je plánováno dokončení instalace superpočítače Salomon a provádění testů," uvedla Koláriková.

V červnu nebo červenci by měl být superpočítač Salomon uveden do plného provozu. Do srpna by do datového sálu měl být z kontejneru přemístěn superpočítač Anselm, což je menší část superpočítače, takzvaný malý cluster. Oba superpočítače by měly být v provozu v září.

Superpočítač Anselm v Ostravě funguje od května 2013. Jeho výkon je srovnatelný s 3900 běžnými notebooky. Slouží už k výpočtům z různých oblastí, například z dopravy, nanotechnologií, hydrologie nebo vývoje nových léků. Hlavní stroj s výkonem petaflopové třídy převýší výkon Anselma téměř dvacetinásobně.

Jak pracují superpočítače

Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.

Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám