Hlavní obsah

Nokii se po prodeji mobilní divize začíná dařit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Finské společnosti Nokia, která letos odprodala svou divizi mobilních telefonů americkému Microsoftu a zaměřila se na telekomunikační zařízení, se začíná opět dařit. Ve třetím čtvrtletí její provozní zisk vzrostl zhruba o třetinu a tržby se zvýšily o 13 procent, vyplývá z čtvrtečního sdělení firmy.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě.

Článek

Zisk před úhradou úroků a zdaněním stoupl v meziročním srovnání o 32 procent na 457 miliónů eur (12,7 miliardy Kč). Překonal tak očekávání analytiků, kteří podle ankety agentury Reuters odhadovali v průměru zisk 359 miliónů eur.

Nokia dosáhla čistého zisku ve výši 747 miliónů eur proti ztrátě 91 miliónů eur před rokem. Její tržby po odečtení prodaných aktivit stouply na 3,3 miliardy eur ze 2,9 miliardy eur o rok dříve.

Firma uvedla, že zaznamenala zlepšení ve všech oblastech svého podnikání. Zvláště silný růst nyní předpovídá v divizi zařízení pro telekomunikační sítě, která tvoří kolem 90 procent jejích výnosů. Ta bude moci využít nástupu nových sítí v Číně a Severní Americe.

Nokia zaspala na poli smartphonů

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu na konci dubna. Obě firmy také souhlasily, že součástí transakce nebudou dvě továrny v Indii a Koreji. Microsoft se dohodl na převzetí divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) loni v září.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám