Hlavní obsah

Kanada obvinila čínské hackery z napadení její počítačové sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanada v úterý obvinila čínské hackery, že napadli její klíčovou počítačovou síť. Stížnost přitom doručila Pekingu v době, kdy usiluje o zvýšení dodávek své ropy do Číny, informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kanadské úřady uvedly, že se do sítě Státní rady pro výzkum (NRC) dostal „velmi důmyslný činitel podporovaný čínským státem". Rada je hlavním výzkumným střediskem vlády, spolupracuje tak s předními společnostmi, jako je například výrobce letadel a vlaků Bombardier.

O případech prolomení internetového zabezpečení Kanada informovala už dříve, až dnes ale poprvé ukázala na Čínu. Ta je přitom z podobných útoků podezírána často, Peking ale obvinění odmítá.

Jeden z kanadských činitelů podle Reuters řekl, že kanadský ministr zahraničí John Baird vedl v úterý k případu se svým čínským protějškem Wangem I „upřímnou výměnu názorů".

Americké ministerstvo spravedlnosti již dříve obvinilo čínské podnikatele, že prolomili počítačové systémy několika společností, včetně výrobce letecké techniky Boeing. Čína tak prý chtěla získat přístup k údajům o vojenských projektech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám