Hlavní obsah

Za třetinu úniků dat z firem mohou zaměstnanci

Zhruba třetinu všech případů úniku dat z firemních informačních systémů mají na svědomí chybující zaměstnanci. Záměrný únik pak zaznamenala asi pětina firem. Vyplývá to z průzkumu antivirové firmy Kaspersky Lab v IT odděleních firem z 24 zemí včetně ČR.

Foto: Archiv, Právo

Z průzkumu zároveň vyšlo najevo, že v sedmi procentech případů chybováním zaměstnanců došlo k úniku kriticky důležitých informací týkajících se firemní činnosti.

Článek

Kolem 31 procent podniků zaznamenalo incidenty spojené s krádeží nebo ztrátou mobilních zařízení zaviněnou personálem. Špatným zacházením s mobilním zařízením došlo k bezpečnostnímu incidentu u 18 procent firem.

Nejčastějším důvodem interních bezpečnostních incidentů jsou podle dvou pětin firem stále zranitelnosti softwaru, který využívají zaměstnanci ke každodenní práci.

Z průzkumu zároveň vyšlo najevo, že v sedmi procentech případů chybováním zaměstnanců došlo k úniku kriticky důležitých informací týkajících se firemní činnosti. Přitom v devíti procentech těchto incidentů se to stalo kvůli ztrátě či krádeži mobilního zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám