Hlavní obsah

Podíl spamu ve druhém čtvrtletí stoupl na 71 procent

Podíl spamu v objemu elektronické pošty se v druhém čtvrtletí celosvětově zvýšil o čtyři procenta na téměř 71 procent. Mnoho z e-mailů se škodlivou přílohou bylo určeno korporátním uživatelům. Vyplývá to z analýzy antivirové firmy Kaspersky Lab.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pořadí zemí, odkud spamy pocházejí, se prakticky nezměnilo. Vede Čína s podílem 23 procent, následují USA se 17 procenty a na třetím místě skončila Jižní Korea s podílem téměř 13 procent.

Nevyžádané zprávy pro firemní zákazníky se často tvářily jako automatické odpovědi, například oznámení o nedoručení, nebo jako oznámení o doručení e-mailu, faxu či skenu. Jejich odesílatelé spoléhají na to, že zaměstnanci nebudou mít čas zabývat se detaily zprávy a budou ji považovat za pravou, otevřou přílohu a škodlivý program tak spustí.

Elektronická přání

Jedním z neobvyklých druhů škodlivých příloh za minulé čtvrtletí byla elektronická přání. V minulosti se objevovala kolem hlavních svátků, ale v poslední době jejich množství ubývalo. Nicméně v období od dubna do června se útočníci zaměřili na americkou firmu vyrábějící slavnostní přání Hallmark.

Tvůrci spamu rovněž využívali tzv. white text, tedy náhodný text, který v našedlém odstínu na šedém pozadí přidávají do těla e-mailu. Tyto texty jsou od hlavního obsahu v e-mailu oddělené množstvím zalomení řádků. Útočníci předpokládají, že tyto e-maily spamové filtry považují za newslettery, a navíc náhodnost textů dělá každý takový e-mail unikátním a tedy těžko odhalitelným.

Stále méně se spammeři spoléhají jen na lidský faktor a na to, že jim uživatelé omylem sdělí svá data. Místo toho stále častěji posílají škodlivé e-maily poseté trojskými koni a odcizují uživatelské údaje a hesla, včetně těch k internetovému bankovnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám