Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (157.díl)

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším pokračování seriálu o užitečných programech, za které nemusíte zaplatit ani korunu, vám poradíme, jak důkladně smazat citlivá data. Dále nabídneme pěkně graficky zpracovaný systémový monitor a na závěr i otočnou mapku noční oblohy.

Článek

Eraser 5.3

Pokud si myslíte, že smazáním jsou data ve vašem počítači nenávratně pryč, věřte, že to tak není. Většina operačních systémů (včetně nejnovějších Windows XP) soubor smaže pouze tak, že jen upraví hlavičku souboru a změní záznam ve FAT tabulce (či její obdobě u NTFS) a místo, které zabíral původní soubor, se označí jako volné. Původní data tedy zůstávají stále na disku, a to až do doby, než jsou přepsána novým souborem. Do té doby je lze se správným nástrojem poměrně snadno obnovit.

V případě, že máte v počítači nějaká citlivá data nebo třeba jen prodáváte pevný disk a nechcete, aby nový majitel se k vašim smazaným datům mohl dostat, řešením je použití programu Eraser. Ten dokáže smazat vaše citlivá data tak, aby již nešla žádným způsobem obnovit. Princip spočívá v několikanásobném přepsání smazaných souborů náhodnými znaky.

S pomocí tohoto bezplatného programu můžete důkladně smazat vaše data buď přetažením jednotlivých souborů a složek myší do okna programu, a nebo přímo v průzkumníku vybráním položky Erase, která se objeví po nainstalování této aplikace.

Eraser má velice přehledné a jednoduché uživatelské rozhraní s možností plánovaného mazání vybraných souborů a složek (např. denně v určitou hodinu). V nabídce přitom nechybí ani možnost promazání volného místa na disku, ve kterém mohou být, jak už jsme popsali výše, dříve smazané a za určité situace přesto lehce obnovitelné soubory.

Pokud si chcete být zcela jisti, že vámi smazané soubory si už nikdo neotevře, neměl by tento program ve vašem počítači chybět.

[ Ke stažení zde | Velikost: 752 kB | Hodnocení: 9/10 ]

FreeMeter 2.8.0

FreeMeter je šikovná utilita, která monitoruje nejdůležitější součásti vašeho počítačového systému. Letmým pohledem okamžitě vidíte vytížení procesoru, využití operační paměti a stránkovacích souboru, nebo volné místo na pevném disku vašeho počítače a jeho zatížení. To vše pro vás Freemeter zobrazí v několika přehledných grafech. První tři zmíněné údaje najdete dokonce graficky znázorněny přímo v systémové liště vedle hodin. S pomocí FreeMeteru také snadno zjistíte dobu od zapnutí počítače. Program vyniká především pěknou grafikou s širokými možnostmi nastavení stylu zobrazení jednotlivých údajů.

[ Ke stažení zde | Velikost: 888 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Otočná mapka 1.2

Zajímáte se o astronomii? Pokud ano, jistě se vám bude líbit následující program, který představuje otočnou mapku oblohy, prostřednictvím které snadno zjistíte, v kolik hodin budou nejlepší podmínky pro sledování požadovaného objektu. Zároveň program může dobře posloužit k identifikaci jednotlivých souhvězdí. Mapku si dokonce můžete vyexportovat do formátu PDF a vytisknout. Program umí i nastavit určitou zeměpisnou šířku a tak např. na dovolené v nějaké cizí zemi můžete díky mapce sledovat u nás nedostupná souhvězdí.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,82 MB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám