Hlavní obsah

Nový filipínský kybernetický zákon údajně dusí svobodu projevu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Na Filipínách ve středu vstoupil v platnost nový zákon týkající se kriminality v kybernetickém prostoru, který před časem schválil prezident Benino Aquino. Jeho kritici upozorňují, že zákon stanovuje dlouholeté tresty vězení, a tvrdí, že dusí svobodu projevu a zvyšuje úřední dohled na internetu, napsal zpravodajský internetový server Deutsche Welle.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zákon o předcházení kybernetické zločinnosti (Cybercrime Prevention Act) podle svých odpůrců rozšíří už platné filipínské zákony proti pomluvám i na internet a zvýší tresty za kybernetické očerňování. Už existující filipínskou právní úpravu ochrany před pomluvou přitom Rada OSN pro lidská práva označila za "drakonickou" a "přemrštěnou".

Podle nového zákona bude Filipíncům hrozit až dvanáct let vězení a pokuta až milión pesos (asi 480 000 korun) za zveřejnění komentářů na sociálních sítích jako je Facebook nebo Twitter, pokud úřady tyto komentáře vyhodnotí jako pomlouvačné. Uživatelé mikroblogů se mohou dostat do problémů v případě, že v dobré víře na závadný materiál upozorní další uživatele internetu.

Filipíny mají početnou a aktivní komunitu uživatelů sociálních sítí. Zhruba třetina ze 100 miliónů místních obyvatel používá internet a téměř 96 procent z nich je na Facebooku.

Monitorování sociálních sítí

S pomocí nového zákona úřady získávají pravomoc sbírat data z osobních účtů na sociálních sítích a odposlouchávat rozhovory vedené přes internetové hlasové služby, jako je například Skype.

Do zákona byl připojen i zákaz kybernetického sexu, který je definován jako "jakákoli lascivní prezentace pohlavních orgánů či pohlavní aktivity s pomocí počítačového systému za výhody či za úplatu".

Podle autorů nového zákona je jeho cílem především vyhledávat, vyšetřovat a stíhat takové kybernetické zločiny jako je hackerství, kybernetický sex, krádeže totožnosti, dětská pornografie a spamování (masové šíření nevyžádaných sdělení prostřednictvím internetu).

Kritici zákona ale tvrdí, že jde o nejhorší útok na svobodu projevu od doby, kdy Ferdinand Marcos během své diktatury před 40 lety vyhlásil stanné právo. Ironií osudu je, že otec nynějšího prezidenta Aquina, senátor Benigno Aquino, byl zavražděn Marcosovými lidmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám