Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (156.díl)

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes vám poradíme, jak si vypálit cédéčko s vlastním startovacím menu ve formě webové stránky. Dále představíme propracovanou elektronickou obdobu Post-It lístečků. A na konec si budete moci zahrát realistický kulečník ve velice pěkné trojrozměrné grafice.

Článek

Vytvořte si vlastní cédéčko se startovacím menu

V době, kdy vypalovačky už patří mezi běžnou součást každého nového počítače, není nic neobvyklého vytvořit si vlastní cédéčko. My vám poradíme, jak docílit toho, aby se po vložení vašeho cédéčka automaticky otevřela určitá webová stránka.

Startovací menu, které se obvykle zobrazí po vložení cédéčka do počítače, má zejména nezkušenému uživateli ulehčit orientaci a jednoduše zpřístupnit hlavní obsah kompaktního disku, aniž by musel prozkoumávat jednotlivé adresáře. Jednou z oblíbených podob startovacího menu je forma internetové stránky. Jak ale docílit toho, aby se daná stránka otevřela v prohlížeči ihned po vložení cédéčka? Stáhněte si komprimovaný archiv s malým programem ShelExec.com a umístěte pouze tento jediný soubor (zbytek archivu tvoří, v naší situaci nepotřebné, zdrojové kódy) na své CD. Následně již stačí vytvořit textový soubor Autorun.inf a napsat do něj následující dva řádky:

[autorun]

[autorun]open=ShelExec vašestránka.htm

icon=vašeikona.ico

Místo vasestranka.htm doplníte umístění a název internetové stránky, která se má po vložení cédéčka v prohlížeči otevřít. Ve druhém nepovinném řádku si můžete nastavit i vlastní ikonu. A na konec už nezbývá nic jiného, než oba soubory vypálit do kořenového adresáře vašeho cédéčka.

Ještě předtím vás ale čeká vytvoření webové stránky. Zatímco profesionál sáhne po svém oblíbeném programu, méně zdatnému uživateli bych doporučil český program Easy Editor, který umožňuje vytvářet jednodušší stránky bez jakýchkoliv znalostí HTML kódu. V tzv. WISIWIG módu vytváříte webové stránky stejně jako kdybyste psali např. text ve Wordu. Nevýhodou je však ne vždy úplně čistý kód. V případě, že již nějaké znalosti s tvorbou webových stránek máte, stačí program přepnout do režimu HTML, ve kterém již máte celý kód stránky plně pod vaší kontrolou, ale stále např. tabulky nemusíte vytvářet ručně psaním kódu, ale můžete k tomuto účelu využít průvodce.

Program umožňuje práci s rámy, umí editovat kaskádové styly a nabízí i užitečný nástroj pro snadnou tvorbu klikacích map. Výhodou je velice přehledné a intuitivní ovládání v českém jazyce. Naopak na stabilitě programu pod Windows XP by autoři měli ještě trochu zapracovat.

[ Shelexec.com: Ke stažení zde | Velikost: 86 kB ]

[ Easy Editor 2.5: Ke stažení zde | Velikost: 1,34 MB ]

ATnotes 9.41

V jednom z minulých dílů jsme vám přinesli recenzi na elektronickou podobu Post-it lístečků, které si můžete "lepit" přímo na pracovní plochu vašich Windows a do nich si psát poznámky, které chcete mít stále na očích. Pokud se vám toto řešení zalíbilo, určitě vás nadchne ještě mnohem propracovanější program ATnotes, který umí to samé a ještě něco navíc. Přímo na vaší pracovní plochu si můžete připnout např. i měsíční kalendář zobrazující aktuální den a u jednotlivých lístečků s poznámkami můžete kromě jejich barvy nastavit i průhlednost. Nechybí přitom ani přehledný seznam všech lístečků či možnost přiřazení připomenutí v určitý čas k jednotlivým poznámkám. K dispozici je i česká lokalizace programu.

[ Ke stažení zde | Velikost: 768 kB | Hodnocení: 9,5/10 ]

Foobillard 2.9 Win

A na závěr jsem si pro vás připravil hru, která se bude líbit především hráčům kulečníku. Foobilliard je billiárd ve velice pěkně zpracované trojrozměrné grafice. Původně byl napsán pro Linux, ale nyní si můžete stáhnout i verzi pro Windows. Foobillard má široké možnosti nastavení, nabízí veliké množství pohledů a ve srovnání s ostatními počítačovými kulečníky vyniká velmi realistickou hrou, přičemž můžete hrát s počítačem a nebo s kamarádem. Abyste se ve hře neztratili, nápovědu vyvoláte klávesou F1 a menu stiskem ESC. Nejsilnější stránkou této hry je skutečně nádherná grafika a realističnost hry.

[ Ke stažení zde | Velikost: 880 kB | Hodnocení: 9/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (speciál)

V dnešním speciálním díle vám poradíme, jak počítač automaticky vypínat na noc a zároveň nabídneme přehled více než padesátky bezplatných programů zatříděných...

Výběr článků

Načítám