Hlavní obsah

Microsoft nakoupí osm stovek patentů za miliardu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká internetová společnost AOL prodá největšímu světovému výrobci softwaru Microsoft více než 800 patentů a souvisejících aplikací, na zbývající mu poskytne licenci. Microsoft za patenty a práva k jejich užívání zaplatí celkem asi 1,06 miliardy dolarů (zhruba 20 miliard Kč). AOL má v úmyslu většinu výnosu z prodeje vrátit akcionářům.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Microsoftu Steve Ballmer

Článek

"Celým tímto prodejem a licenční smlouvou se našim akcionářům otevírá skutečná dolarová hodnota. Společnost AOL díky tomu získává možnost pokračovat v jasném naplňování strategie vytvářet dlouhodobé hodnoty pro akcionáře," poznamenal předseda správní rady a výkonný ředitel společnosti AOL Tim Armstrong.

AOL bude po transakci stále ještě vlastnit více než 300 patentů a různých aplikací, které pokrývají širokou škálu hlavních a strategických technologií. Jsou mezi nimi například i technologie k internetové reklamě, vyhledávání, tvorbě obsahu, sociálním sítím, mapování, multimédiím nebo k zabezpečení.

Nečekaná zpráva přinesla akcionářům AOL okamžitý zisk ve formě masivního růstu akcií. Kurz hned po zprávě zpevnil o 35 procent a později se nárůst zvýšil až na 45 procent. Akcie se tak dostaly na téměř 26,70 USD, kde byly naposledy před rokem a půl. Akcie Microsoftu mírně klesly, oslaboval ale i zbytek trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám