Hlavní obsah

Čína tvrdě bojuje proti hackerům a zesiluje cenzuru internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína zavádí tvrdší tresty za počítačové hackerství a zároveň zesiluje cenzuru elektronické sítě pod praporem boje za "očištění webových stránek od jedovatých fám". Napsala to v úterý agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Čína v boji s hackery přitvrdila, zavádí mnohem ostřejší postihy.

Článek

Podle "protihackerského" zákona vstupujícího v platnost od 1. září hrozí citelné tresty všem, kdo "vědomě pořizují, prodávají nebo ukrývají ilegálně získaná data či řídí takové sítě". "Podobné aktivity se bezuzdně rozbujely a umožnily dokonce vznik onlinových transakčních platforem. Trestání těchto porušení zákona umožní postihnout zisk hackerů a s nimi související zločiny," cituje Reuters z odůvodnění zákona.

Státní agentura Nová Čína v úterý zase zahájila kampaň proti "štvavým šuškandám". Stalo se tak poté, co pekingský regionální šéf komunistické strany Liou Čchi vyzval minulý týden společnost Sina a další čínské poskytovatele internetu, aby "více zamezovali šíření zhoubných klepů" mezi nejméně 200 milióny Číňanů, kteří využívají mikroblogy typu twitteru k bleskovému předávání zpráv.

"Čínský internet s nejvíce zaregistrovanými uživateli na světě je živé fórum veřejného mínění," píše agentura. "Avšak nápor této informační záplavy přinesl také bahno a písek - šíření fám. Abychom vypěstovali čistý internet, musíme rázně vyčistit půdu, z níž povídačky vyrůstají," dodává. "Vymýšlet fámy je samo o sobě sociální chorobou, a šíření fám po internetu pak představuje pro společnost velkou hrozbu," zdůrazňuje Nová Čína s poukazem na "výbušnou" schopnost blogů a mikroblogů "šíření nepravd podněcovat".

Blogeři se také předvedli

"Zásadní zpráva" agentury Nová Čína nemá sílu politické direktivy, představuje však další z řady signálů z poslední doby naznačujících snahu o tvrdší cenzurování informačních toků, ať už formální či neformální, konstatuje Reuters. Čínští bloggeři prokázali své schopnosti během několika nedávných skandálů. K nejvýraznějším příkladům patří informování o železničním neštěstí rychlovlaku v červenci, při němž zahynulo 40 lidí. Úřady informovaly o nehodě vyhýbavě, po netu se však zprávy bleskově nesly a státní orgány se musely přizpůsobit.

Minulý týden ale společnost Sina oznámila uzavření dvou účtů na jeden měsíc, protože se z nich šířily "lživé fámy": jedna tvrdila, že čínský Červený kříž obchoduje se zdarma darovanou krví, podle druhé jistý vrah mladé ženy unikl trestu díky politickým konexím své rodiny. Úřady tvrdí, že ani jedna z těchto zpráv neodpovídá pravdě.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový šéf Applu chudobou trpět nebude

Novým šéfem společnosti Apple se stal Tim Cook, který nahradil odstupujícího Stevea Jobse, jenž se po prohlášení z minulého týdne stahuje do ústraní. Zatímco...

Výběr článků

Načítám