Hlavní obsah

Hackeři berou on-line právo do vlastních rukou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rafix byl připraven zaútočit. Cíl: Visa.com. Zbraň: rota osobních počítačů připravených zahltit server milióny simultánních pokusů o připojení. "palte, pánové!" napsal Rafix v online zprávě. "Užijte si tuhle velkolepou bitvu slávy!" Během několika vteřin od povelu k útoku ochromili útočníci webový server největší světové kreditní společnosti. Neschopný zvládnout masivní zátěž byl server Visa po většinu dne mimo provoz.

Foto: Profimedia.cz

Hackeři se začali řídit pořekadlem “v jednotě je síla“.

Článek

Jak napsal list Los Angeles Times, Visa se dostala pod palbu kvůli rozhodnutí zastavit zpracovávání darů pro kontroverzní server WikiLeaks, který zveřejňuje utajované dokumenty americké vlády. Útok byl koordinován přes internetovou diskusní místnost, do níž se přihlásilo více než 1000 on-line aktivistů.

Rozčíleni tím, co považují za zasahování do internetové svobody, spustili minulý týden hackerští aktivisté také úspěšné útoky na webové stránky MasterCard, PayPal, švýcarské banky Post-Finance a švédského žalobce, který vede případ sexuálního obtěžování proti zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi.

"Hacktivisté" pracující pod hlavičkou Operation Payback jsou součástí nové sorty on-line protestujících, kteří říkají, že jsou připraveni zapojit se kdykoli do akcí kybernetické neposlušnosti proti velkým korporacím, politikům i náboženským institucím, a to všechno ve jménu obhajoby svých ideálů.

"V konečném důsledku je to jen další hnutí nadřazených. Tentokrát hnutí nadřazených počítačových maniaků."
Jaron Lanier, kritik digitální kultury

Někteří ale věří, že tihle digitální křižáci mají zájem spíš o využití svých schopností k páchání škod, než že by jimi chtěli činit nějaké politické prohlášení.

"To, co u svých internetových spolumaniaků vidím, je čím dál tím větší bojechtivost, ztráta empatie a podivínství," řekl Jaron Lanier, kritik digitální kultury a průkopník v oboru počítačové vědy, který svého času pomáhal vytvářet virtuální realitu. "V konečném důsledku je to jen další hnutí nadřazených. Tentokrát hnutí nadřazených počítačových maniaků."

Členská základna těchto skupin je proměnlivá a má tendenci skládat se z neidentifikovaných veteránů internetu, pro něž se vžilo pojmenování, které nakonec sami přijali: Anonymous. Přezdívka Rafix pravděpodobně vznikla jen několik okamžiků před povelem k útoku. Jejich oblíbenou taktikou je "internetový nálet", kdy útočníci zkusí zahltit internetovou stránku zvolené společnosti tím, že se k ní pokoušejí ve stejnou chvíli připojit z velkého množství počítačů. Tím vznikne obdobná situace, jako když se do dveří obchodu pokusí ve stejnou chvíli nacpat příliš velká skupina demonstrantů.

Hackerské útoky jsou staré jako internet sám

Při posledních případech útočníci použili speciálně vytvořenou hackerskou zbraň nazvanou "Low Orbit Ion Cannon" podle vesmírného laseru ve filmových Hvězdných válkách. Tohle "dělo", ve skutečnosti tedy počítačový program dostupný volně ke stažení, umožňuje vůdcům skupiny převzít kontrolu nad počítači jednotlivých členů a spustit s jejich pomocí simultánní útok na vybrané webové stránky.

Hackerské útoky existují tak dlouho jako internet sám, ale obvykle byly působištěm vandalů, organizovaného zločinu nebo programátorů, kteří si jednoduše chtěli otestovat svoje schopnosti. "Tohle je poprvé, kdy skutečně zažíváme hromadné hnutí kybernetické sabotáže s politickým podtextem," řekl Marc Cooper, americký profesor komunikace a žurnalistiky. "A ať už je jejich legálnost a morálnost jakákoli, myslím, že pro spoustu lidí to má nepopiratelný přídech a přitažlivost ve stylu Robina Hooda," dodal.

Počítače terorizuje spam. Jak se bránit

Bezpečnostní experti ze společnosti Cisco odhadují, že letos vzroste množství nevyžádané pošty o rekordních 30 procent. Podle aktuálních dat společnosti Symantec přitom již nyní tvoří spam více než 92 procent ze všech odeslaných e-mailů. Poradíme, jak se bránit.

Nejčastějším obsahem spamu jsou nejrůznější nabídky na cenově výhodné léky, módní doplňky, hodinky, produkty na snižování váhy, půjčky a pracovní místa. Místo výhodné nabídky přitom zpráva zpravidla skrývá nějaký škodlivý virus.

Zneužívány jsou také nejrůznější katastrofy, jako například v roce 2010 zemětřesení na Haiti, kdy se pod záminkou humanitární pomoci snažili podvodníci vylákat z důvěřivých lidí finanční prostředky.[celá zpráva]

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám