Hlavní obsah

Microsoft chce v Rusku vybudovat centrum softwarového výzkumu a vývoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Americká společnost Microsoft vybuduje v Rusku centrum pro výzkum a vývoj softwaru. Předběžnou dohodu o tom v pondělí podepsali generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer a ruský podnikatel Viktor Vekselberg, ropný a těžební magnát, který stojí v čele nadace Skolkovo.

Článek

Vývojové centrum Microsoftu má být součástí plánu ruské vlády vytvořit ve Skolkovu na okraji Moskvy podobnou oblast technologického výzkumu, jako je v americkém Silicon Valley. Microsoft ve Skolkovu také podporuje vznik univerzity se zaměřením na nové technologie.

Ballmer uvedl, že moskevské centrum bude pracovat na vývoji globálních produktů Microsoftu. Šéf ruské divize Microsoftu Nikolaj Prjanišnikov dodal, že firma má také v plánu podpořit stovku začínajících podniků, napsala agentura Reuters.

Podle internetového serveru Katonda se Microsoft pravděpodobně snaží posilovat pozici svého softwaru u ruských státních institucí a organizací. Chce si tak prý udržet náskok před konkurencí Linuxu a dalšího softwaru s otevřeným zdrojovým kódem.

Skolkovo ležící při západním okraji Moskvy má zásadním způsobem přispět k modernizaci ruské ekonomiky a ke snížení její závislosti na exportu surovin. K prioritám by měly patřit informační technologie, telekomunikace, biotechnologie a jaderné technologie.

Podle dřívějšího vyjádření analytiků pro agenturu AP ale panuje kolem ruského projektu značná skepse, hlavně kvůli neprůhlednosti ruských nabídek pro zahraniční investory a rozsáhlé korupci v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám