Hlavní obsah

Navigaci má v autě každý osmý Čech

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Satelitní GPS navigací je v České republice vybaveno přibližně každé osmé auto. Vyplývá to z prohlášení výrobců TomTom a Garmin. Zatímco loni kvůli finanční krizi trh s navigacemi stagnoval, letos by se měl vrátit k růstu.

Foto: Archiv, Novinky

Navigaci má v autě na českých silnicích každý dvanáctý řidič ze sta.

Článek

V letošním roce se stále více začaly prosazovat navigace v mobilních telefonech. A to díky Nokii, která k telefonům s vestavěným GPS přijímačem začala nabízet zdarma navigační software i mapy celého světa. Bezplatné jsou i všechny aktualizace.

To ale podle Roberta Červenáka ze společnosti TomTom nemůže trh s klasickými navigacemi ohrozit.

"Když se podíváte na trh celkově, uvidíte, že navigace pro mobilní telefony jsou jen malou částí trhu. Přenosné navigace a vestavěné systémy budou i nadále sehrávat hlavní roli v automobilové navigaci," uvedl  podle ČTK Červenák.

Navigace komunikuje s autem

Velkou výhodou vestavěných navigací proti mobilním telefonům jsou podle výrobců jejich pokročilejší funkce. Nejnovější systémy totiž dokážou komunikovat s řídící jednotkou automobilu.

Výhody takového spojení ukázali konstruktéři z Audi. U nejluxusnějšího modelu A8 dokáže systém podle naplánované trasy určit, kdy přesně bude potřeba změnit styl jízdy.

Například před blížící se zatáčkou začne automatická převodovka sama podřazovat, aby plynule snížila rychlost jízdy. S navigací spolupracují i xenonové světlomety, které se odvracejí od středu vozovky, aby neoslňovaly protijedoucí vozidla.

Nokie vidí budoucnost GPS v bezplatných službách

Jak vidí budoucnost navigačních zařízení společnost Nokia, firma prozradila už letos v lednu - zrušila jednou pro vždy všechny poplatky u své navigační aplikace. Za prvních 13 dní si aplikaci do svého přístroje stáhlo 1,4 miliónů uživatelů.

"Zaznamenáváme v průměru jedno stažení každou sekundu, 24 hodin denně," uvedl výkonný viceprezident Anssi Vanjoki.

„Když jsme oznamovali bezplatnou pěší a automobilovou navigaci, věděli jsme, že to změní trh. Počet zákazníků však roste rychleji, než jsme dokonce i my očekávali,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám