Hlavní obsah

Nejmenší tranzistor na světě tvoří jen sedm atomů

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z pouhých sedmi atomů se podařilo vědcům vytvořit funkční tranzistor - základní polovodičovou součástku pro dnešní integrované obvody. Nepatrný krystal, o rozměru čtyř miliardtin metru, představuje přímo kvantový skok do počítačové budoucnosti. Umožní miniaturizaci, konstrukci výkonnějších a rychlejších superpočítačů.

Foto: Profimedia.cz

Profesorka Michelle Simmonsová ukazuje mikroskopický snímek nejmenšího tranzistoru na světě.

Článek

Sedm atomů nejmenšího tranzistoru umí jako běžné modely zesilovat změny napětí nebo proudu. Na jeho vývoji pracoval tým Centra pro kvantové počítačové technologie (CQCT) na University of Wisconsin-Madison.

„Význam tohoto výsledku nespočívá jen v tom, že jsme hýbali s atomy a sledovali je mikroskopem. My jsme s nimi přímo manipulovali a s atomární přesností je umístili na místo, aby elektronické zařízení fungovalo tak, jak má,“ vysvětlila spoluautorka projektu a ředitelka australského CQCT, profesorka Michelle Simmonsová.

Její tým vytvořil zařízeni z krystalu křemíku a pak nahradil v mřížce křemíkové atomy za atomy fosforu. „Je to velký technologický úspěch a zásadní krok, který ukázal, že je možné postavit kvantový počítač.“ Uvedla Simmonsová.

Nahrazování atomů je sice již delší dobu známá technologie, nicméně nikdo to dosud nedokázal s takovou přesností, aby vytvořil fungující elektronickou součástku. Simmonsová zdůrazňuje, že nyní se mohou dál posunout hranice miniaturizace a srovnání velikostí a výkonů. Jen pro srovnání - první australský počítač podle ní v roce 1949 zabral celou místnost a jeho součástky člověk musel často držet v obou rukách.

V současnosti se velikost komerčních tranzistorů dostala na 40 nanometrů (miliardtin metru). Tým v CQCT nyní tuto hranici posouvá o další řád na čtyři nanometry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám