Hlavní obsah

Čínské školy popřely zapojení do počítačového útoku na e-maily aktivistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prestižní čínská univerzita a odborná škola o víkendu odmítly nařčení, v nichž je tento týden americká média označila za místo, odkud hackeři nedávno podnikli útok na e-mailové schránky čínských aktivistů za lidská práva, jež jsou umístěny na serverech Googlu a několik dalších amerických firem. Sdělila to státní čínská tisková agentura Nová Čína.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejmenovaný mluvčí šanghajské univerzity Ťiao-tchung, považované za jednu z nejlepších v zemi, uvedl, že obvinění obsažená ve zprávě listu New York Times (NYT) jsou zcela nepodložená. "Byli jsme šokováni a pobouřeni, když jsme se doslechli o obviněních, která mohou poškodit pověst této univerzity," citovala Nová Čína nejmenovaného mluvčího školy.

Vyšetřování, které podnikla odborná škola Lan-sien, druhý terč obvinění listu, nezjistila nic, co by naznačovalo, že útoky vycházely odsud, sdělil šéf organizace komunistické strany na škole v pobřežní provincii Šan-tung Li C'-siang.

K informaci, podle níž byly útoky vedeny z počítačové třídy, kde učil jistý Ukrajinec, uvedl, že škola nikdy žádného cizince nezaměstnávala. Odmítl také spekulace NYT, podle nichž má škola těsné vazby na armádu.

Google 12. ledna oznámil, že se spolu s dalšími podniky stal obětí rozsáhlého digitálního útoku, který pravděpodobně pocházel z čínského území. Google poté dal najevo, že uvažuje o odchodu z čínského trhu. [celá zpráva]

Hackerské útoky přiostřily vztahy mezi Čínou a USA

Čína na konci ledna upozornila Spojené státy, že jejich tlak proti cenzurování internetu může poškodit vztahy mezi oběma zeměmi. Peking tak reagoval na čtvrteční projev ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové, která varovala před státní cenzurou internetu. Jádrem sporu mezi Čínou a USA jsou čínské zásahy proti internetovému vyhledávači Google.

"USA kritizovaly čínskou politiku správy internetu a nepřímo naznačily, že Čína omezuje svobodu internetu," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ma Čao-sü v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách čínského ministerstva zahraničí.

"To protiřečí faktům a poškozuje čínsko-americké vztahy," dodal Ma s tím, že Peking vyzývá Spojené státy, aby respektovaly fakta a přestaly zneužívat takzvanou svobodu internetu k nepodloženému obviňování Číny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám