Hlavní obsah

Čínští hackeři prý napadli internetové stránky australského festivalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Pravděpodobně čínští hackeři napadli internetové stránky největšího australského filmového festivalu, jehož organizátoři odmítli stáhnout z programu snímek o exilové vůdkyni čínského menšinového etnika Ujgurů. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na organizátory akce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O stažení snímku o někdejší veleúspěšné ujgurské podnikatelce a současné politické aktivistce Rebije Kadírové z mezinárodního filmového festivalu v Melbourne zažádala před dvěma týdny čínská vláda. Ta Kadírovou viní z podněcování nepokojů, které si na západě Číny začátkem července vyžádaly 197 mrtvých a přes 1700 zraněných. Když organizátoři festivalu výzvu Pekingu nevyslyšeli, byly minulý týden na protest z programu staženy tři čínské snímky.

Organizátor festivalu Richard Moore v pondělí oznámil, že hackeři odstranili z webových stránek informace o jejím programu a nahradili je čínskou vlajkou a slogany namířenými proti Kadírové. Provoz stránek prý rovněž poškozují spamováním. Útoky prý zřejmě pocházejí z čínské adresy. Na ochranu návštěvníků festivalu a jeho zaměstnanců již byla přivolána federální a státní policie a byla najata i soukromá ochranka.

Festival bude pokračovat i při rostoucí intenzitě útoků

Moore nicméně prohlásil, že rostoucí intenzita útoků proti festivalu, zahrnující i "nechutné, sprosté e-maily", jen posílila jeho odhodlání snímek 10 Conditions of Love australského režiséra Jeffa Danielse uvést. Film The 10 Conditions of Love vypráví o vztahu Kadírové s manželem Sidikem Ruzím a o dopadu jejích snah o větší autonomii pro desetimiliónovou populaci Ujgurů v Číně na jejích jedenáct dětí. Tři z nich jsou vězněny, stejně jako byla jejich matka v letech 1999-2005.

"Zvážíme, jestli počet promítání 10 Conditions of Love ještě nerozšíříme," řekl Moore ke snímku, jehož premiéry by se měla 8. srpna zúčastnit sama Kadírová. Čínská vláda tvrdí, že Kadírová a její Světový kongres Ujgurů nesou odpovědnost za rozpoutání nedávných krvavých střetů v Urumči (metropoli západočínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang), při nichž proti sobě stáli muslimští Ujgurové, jazykově a etnicky spříznění s Turky, a Chanové, v Číně většinové etnikum.

V očividném dalším stupňování kampaně Pekingu proti ujgurskému exilu v pondělí čínský velvyslanec v Japonsku odsoudil chystanou návštěvu Kadírové v Tokiu. "Jak by se cítili japonští občané, kdyby se v Japonsku stal násilný zločin a jeho strůjce byl pozván do třetí země?" citovala japonská tisková agentura Kjódó ambasadora Cchuej Tchien-kchaje.

V minulosti si přitom Čína cest Kadírové po světě všímala minimálně, na rozdíl od mezinárodních aktivit exilového tibetského duchovního vůdce dalajlamy, kterého Peking rovněž viní z podněcování etnického násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám