Hlavní obsah

Toshiba chce koupit SanDisk, aby ho nezískal konkurenční Samsung

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský elektronický konglomerát Toshiba má zájem o partnerskou společnost SanDisk, aby zabránil jejímu možnému převzetí rivalem Samsung Electronics z Koreje. Uvedl to ve středu jeden z manažerů polovodičové divize Toshiby. Samsung počátkem měsíce oznámil, že má o SanDisk zájem. Pro Toshibu by ale jeho převzetí korejskou firmou bylo zdrcující.

Článek

Toshiba se Samsungem soupeří na trhu rychlých pamětí a má v plánu téměř zdvojnásobit kapacitu v produkci čipů právě ve spolupráci se SanDiskem. Samsung je největším světovým výrobcem paměťových čipů.

"Potřebujeme udělat preventivní kroky, kdyby to vypadalo, že bude SanDisk koupen," uvedl manažer na konferenci o strategiích technologických firem v Jokohamě. Dodal ale, že Toshiba zatím kvůli převzetí SanDisku žádné jednání nevede.

Výrobci čipů přicházejí o zisky, protože ceny rychlých pamětí do digitálních fotoaparátů, mobilních telefonů a hudebních přehrávačů klesají. Podniky se proto snaží zvyšovat produkci a snižovat náklady na vyrobenou jednotku. Převzetím SanDisku by si Samsung snížil výdaje na licenční poplatky, které mu platí.

Také by si zvýšil podíl na trhu, dodávají analytici. SanDisk vyrábí paměťové karty a jeho tržní cena při pondělním závěru obchodování byla 3,5 miliardy dolarů. V srpnu se o SanDisku spekulovalo, že ho chce koupit výrobce počítačových úložných médií Seagate Technology, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám