Hlavní obsah

Samsung zvažuje převzetí konkurenční společnosti SanDisk

Jihokorejská společnost Samsung Electronics, která je největším výrobcem paměťových čipů na světě, uvažuje o převzetí amerického konkurenta SanDisk, jehož hodnota se pohybuje kolem 3,2 miliardy dolarů (více než 55 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

"Zkoumáme různé možnosti ohledně SanDisku, zatím však nepadlo žádné rozhodnutí," řekl mluvčí společnosti Samsung James Chung. SanDisk se soustředí na výrobu paměťových čipů flash, které mají široké uplatnění v zálohovacích zařízeních a digitálních přístrojích, například fotoaparátech a hudebních přehrávačích.

Podle analytiků by převzetí SanDisku zasadilo ránu japonskému konkurentovi Toshiba. Ten zatím na trhu s čipy flash zaostává za Samsungem, ale plánuje ve spolupráci se SanDiskem téměř zdvojnásobit své výrobní kapacity.

"Koupě SanDisku Samsungem by znamenala pro Toshibu velkou ztrátu," řekl analytik Jošihisa Tojosaki ze společnosti J-Star. SanDisk v krátkém tiskovém prohlášení uvedl, že vede pravidelná jednání o rozličných podnikatelských příležitostech s různými stranami, včetně Samsungu. Odmítl však poskytnout další podrobnosti.

"Ačkoli jsou SanDisk a Toshiba partnery, existují pochybnosti o tom, zda bude SanDisk pokračovat v investicích (do jejich společného podniku)," řekl analytik James Song z firmy Daewoo. "Ve středně dlouhém až dlouhém období by tak byl Samsung schopen získat větší kontrolu nad trhem s čipy flash," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám