Hlavní obsah

Dodávky počítačů na trh v prvním čtvrtletí rostly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Zájem o nové počítače v prvním čtvrtletí letošního roku dále silně rostl. Podle údajů dvou předních technologických výzkumných společností se dodávky počítačů na trh zvýšily o 12, respektive 15 procent, hlavně díky rozvíjejícím se trhům, které vyrovnaly i slabší prodej ve Spojených státech.

Článek

Stejně jako v předchozích čtvrtletích k růstu nejvíce přispěly notebooky. Podle údajů agentury IDC dodávky stouply o 14,6 procenta na 69,8 miliónu počítačů. Konkurenční agentura Gartner uvedla, že dodávky se zvýšily o 12,3 procenta na 71,1 miliónu kusů.

Údaje se od sebe liší kvůli různým metodikám, které firmy používají pro monitorování dodávek. Růst dodávek na americký trh však meziročně zpomalil na 3,5 procenta, což byla polovina proti tomu, co IDC očekávala. Dodávky na zahraniční trhy byly podle analytika IDC Davida Daouda naopak vyšší, než agentura čekala.

Spojené státy kvůli zpomalení růstu ztrácejí vliv na celkové údaje na úkor rozvíjejících se trhů. IDC poznamenala, že podíl USA na celkových dodávkách meziročně klesl o více než dva procentní body na 23 procent. Pořadí prvních pěti největších prodejců počítačů se podle IDC i Gartnera nezměnilo.

První pozici si i nadále udržel Hewlett-Packard, následuje Dell, Acer, Lenovo a Toshiba. Všechny společnosti zvýšily svůj podíl na trhu. Výše podílu se však u obou výzkumných agentur liší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám