Hlavní obsah

Magnát Murdoch a Microsoft zvažují společnou nabídku na převzetí Yahoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Americká společnost Microsoft přizvala k jednání o převzetí Yahoo i skupinu News Corporation mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Informuje o tom list The New York Times a některá další média. Cílem je prosadit spojení Microsoftu a Yahoo s tím, že by se ve sloučené skupině objevil i společenský portál MySpace.

Článek

Microsoftu se ale plány začínají komplikovat, protože Yahoo podle zdrojů usiluje o sloučení s internetovou společností AOL ze skupiny Time Warner.

Yahoo navíc podle internetové verze listu The Wall Street Journal (WSJ) uvažuje o zkušebním využití vyhledávací služby svého rivala Google, což je podle analytiků zjevná snaha odrazit nabídku Microsoftu.

Microsoft už na informace stačil zareagovat a uvedl, že pokud by se Yahoo a Google eventuálně dohodly na spolupráci, utrpěla by tím konkurence. Trh vyhledávání na internetu by údajně nemohl dobře fungovat, protože obě firmy kontrolují zhruba 90 procent reklamy na vyhledávačích.

Nabídka Microsoftu se zdá Yahoo stále nízká

Microsoft na začátku února nabídl za jednu akcii Yahoo 31 dolarů, ovšem s tím, že by část kupní ceny uhradil vlastními akciemi. Tehdy celková cena vycházela na 44,6 miliardy USD.

Když se vezmou v úvahu aktuální ceny akcií, má nabídka Microsoftu hodnotu 42,1 miliardy dolarů (zhruba 672 miliard Kč). Yahoo tuto cenu považuje za příliš nízkou a nabídku odmítá. Informace o společném postupu Yahoo a Googlu nezůstaly bez odezvy ani mezi politiky.

Senátor Herb Kohl, který předsedá podvýboru pro hospodářskou soutěž, prý bude postup obou firem pečlivě sledovat. Pokud by prý podniky uzavřely trvalou dohodu, podvýbor bude zajímat, zda tím neutrpí konkurenční prostředí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám