Hlavní obsah

Průzkum: Systémy nejčastěji ohrožuje spam a výpadky proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Informační systémy nejčastěji ohrožuje nevyžádaná pošta, výpadky proudu a technické poruchy. Zatímco podíl firem napadených nevyžádanou poštou vzrostl za poslední dva roky o šest procentních bodů na 92 procent, viry škodily v 52 procentech podniků. To je o 22 procentních bodů méně, než v roce 2005.

Článek

Podle Lukáše Mikesky z Ernst ČR se na ústupu virových útoků může podílet široké nasazení antivirových technologií, nebo nástup nové generace hackerů, kteří se zaměřují jiným směrem.

Největší finanční dopad má selhání bezdrátových sítí WLAN, které v průměru postiženou firmu přijde na 1,2 miliónu korun. Výpadek zapříčiněný chybou softwaru přijde na milión korun a přerušení dodávky proudu stojí průměrně 260 000 Kč.

Tuzemské firmy nejčastěji řeší informační bezpečnost ve spolupráci s externími firmami. Se specialisty spolupracuje 60 procent firem, zatímco vlastními silami tuto otázku řeší 36 procent podniků nad 100 zaměstnanců. Vytvořenou bezpečnostní politiku má 53 procent firem. To je o pět procentních bodů více, než před dvěma roky.

"V roce 2015 by tak jasně deklarované cíle v informační bezpečnosti mohlo mít 100 procent firem," dodal Mikeska.

Více než pětina firem zaměstnává člověka, který se o informační bezpečnost stará. V 59 procentech případů jde o manažerskou pozici a dvě pětiny specialistů berou více než 40 000 Kč měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám