Hlavní obsah

Komunistka Semelová: Chci objektivní dějepis a ukázat bezpráví po roce 1989

Novinky, Václav Lang

Komunistická poslankyně Marta Semelová se ve čtvrtek postarala o rozruch ve Sněmovně. V debatě o osudu dokumentu Příběhy bezpráví, který seznamuje žáky základních a středních škol s totalitní minulostí, uvedla, že je tento pořad dezorientační formou výuky a místo doby totality by měl ukazovat příběhy bezpráví z období po roce 1989.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně KSČM Marta Semelová

Článek

Poslankyně ODS Miroslava Němcová vznesla při čtvrtečních interpelacích dotaz na premiéra Bohuslava Sobotku ohledně toho, zda bude pokračovat projekt Příběhy bezpráví společnosti Člověk v tísni. Podle Němcové je dokument v ohrožení, neboť letos končí dotace, z nichž byl financován.

V rámci projektu Příběhy bezpráví nabízejí jeho autoři školám filmy vhodné k výuce dějepisu, pro žáky také pořádají filmové projekce a besedy s pamětníky nebo historiky a další vzdělávací akce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Chtěla bych se ujistit, že vláda pamatuje na tuto oblast výuky moderních dějin, informací o totalitním komunistickém režimu, přípravě pomůcek pro pedagogy tak, aby tato výchova mohla bez problémů pokračovat,“ vznesla Němcová dotaz na premiéra.

Žádá objektivnější výuku historie

Okamžitě se ozvala Semelová. Uvedla, že souhlasí s Němcovou v tom, že je výuka moderních dějin na českých školách na špatné úrovni a mělo by se přispět k větší objektivitě výuky historie.

„Bohužel už nemůžu souhlasit s tím, že k tomu přispívá program Příběhy bezpráví, které jsou velmi dezorientační formou výuky dějin, ale možná by bylo dobře v programu opravdu pokračovat a příběhy bezpráví dělat zase z této nové společnosti, která tady je. To znamená ukazovat příběhy bezpráví, které se dějí teď, tady, za těch 25 let, kdy jsou lidi bez práce, kdy jsou lidi na ulici, protože nemají na bydlení, kdy jsou lidi, kteří nemají na zdravotnictví, na léky a tak dále, kdy jsou žebráci,“ prohlásila.

„Takže si myslím, že v tom by se pokračovat mělo a za 25 let je tady těch příběhů bezpráví pěkná řádka!“ ukončila svůj projev a vysloužila si potlesk z řad dalších komunistických poslanců.

Zachvěla jsem se, tvrdí Němcová

Proti jejímu výroku se ohradila Němcová. „Tak zaprvé. Zachvěla jsem se v základech ve chvíli, kdy paní poslankyně řekne, že se mnou souhlasí. To si člověk řekne, že je něco katastrofálně špatně,“ nadnesla.

Semelovou zkritizovala za to, jakým způsobem obhajuje minulý režim, například když nedávno zpochybnila justiční vraždu Milady Horákové. [celá zpráva]

„Rozumím tomu, že paní poslankyně Semelová cokoli potřebuje obrátit, tak obrátí způsobem, který nám tady převedla, ale nikdy u myslících lidí, kteří vědí, v jakém marasmu jsme žili v době, kdy vládla privilegovaně z ústavy její strana bez omezení, tedy totalitně, jakému marasmu v nesvobodě byla naše země vystavena, co všechno to znamenalo pro osudy statisíců občanů tehdejšího Československa a co nás poznamenává i dnes,“ prohlásila.

Reklama

Výběr článků

Načítám