Hlavní obsah

Zkontrolovat stav elektroměru i plynoměru se nyní rozhodně vyplatí

Novinky, bab

Přelom roku je obdobím, kdy dochází nejčastěji ke změnám cen elektřiny a plynu. Je tedy nejvyšší čas zkontrolovat elektroměr a plynoměr, resp. provést tzv. samoodečet a stav spotřeby nahlásit svému dodavateli energií. Může vám to ušetřit nemalé peníze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Regulovaná část ceny energií, tedy ta část, jejíž cenu stanovuje Energetický regulační úřad, se zpravidla mění od 1. ledna. Odborníci proto spotřebitelům doporučují k tomuto datu vždy svému dodavateli nahlásit stav spotřeby elektřiny a případně i plynu.

V případě, že váš dodavatel ke stejnému datu bude upravovat neregulovanou část ceny energií, je nahlášení stavu elektroměru a plynoměru obzvlášť důležité.

Energie příští rok zdražovat nebudou, část domácností i ušetří

Ekonomika

„Při nahlášení stavu spotřeby se pak celé fakturační období rozdělí a do data změny budete mít spotřebu spočítanou podle starších ceníků. Nové ceny budete platit až na spotřebu od data jejich zvýšení či snížení,“ uvedl Robert Šíma ze společnosti Bohemia Energy.

Samoodečet je proto důležitý právě kvůli tomu, že většina domácností nedostává pravidelné vyúčtování spotřeby energií na konci roku, ale v jeho průběhu, což si určuje provozovatel distribuční soustavy, závisí to i na dané lokalitě.

Příklad:

  • V případě, že dojde od 1. ledna 2021 ke změně ceny energií, spotřeba celého fakturačního období se na přelomu roku rozdělí na období do 31. 12. 2020 a od 1. 1. 2021.
  • Když nahlásíte samoodečet, spotřeba do konce roku bude účtována ještě podle starých cen a teprve od Nového roku podle nových.

Jak samoodečet provést a do kdy nahlásit

Provedení samoodečtu není nikterak složitá operace, stačí opsat potřebné hodnoty z elektroměru či plynoměru. Pokud máte u elektřiny dvoutarifní sazbu, zapište odečet jak u vysokého, tak u nízkého tarifu. Plynoměr má vždy jen jeden číselník.

Za elektřinu a plyn lidé příští rok ušetří

Domácí

Hodnoty se odečítají bez desetinného místa, u elektřiny jsou pak v kWh a u plynu v m3. K nahlášení svému odběrateli si připravte výrobní číslo měřidla a adresu odběrného místa.

Pokud si nejste jisti, co všechno je třeba zaznamenat a jak to provést, není nic jednoduššího než elektroměr či plynoměr vyfotit a fotku poslat svému dodavateli.

Regulovaná část ceny energií, tedy ta část, jejíž cenu stanovuje Energetický regulační úřad, se zpravidla mění od 1. ledna

Každý dodavatel má svůj způsob, jak samoodečty od zákazníků přijímá. Můžete se pochopitelně dostavit na pobočku jeho zákaznického centra či stav spotřeby nahlásit telefonicky nebo e-mailem. Využít můžete i online formuláře, které najdete na stránkách svého dodavatele.

Stav měřidel spotřeby elektřiny a plynu je třeba nahlásit u elektřiny do konce ledna, u plynu do dvou týdnů, tedy poloviny ledna. Dané termíny upravuje legislativa, nicméně je dobré samoodečet provést co nejdříve.

Finanční poradna: Jak se bránit smluvní pokutě od dodavatele energií

Finance

Pokud ale samoodečet neprovedete a stav spotřeby dodavateli nenahlásíte, distributor při odečtu zohlední období do změny ceny od období po zvýšení ceny kvalifikovaným odhadem s využitím tzv. typových diagramů dodávek (TDD). Vaše spotřeba energií v daném období tak bude jen odhadnuta. Pokud byste s odhadovanými stavy nesouhlasili, nemůže být reklamace s ohledem na nenahlášený stav měřidel akceptována, upozorňují odborníci.

Samoodečet lze provést i během roku

Stav elektroměru i plynoměru je vhodné kontrolovat i během roku. Nejenže můžete sledovat „historii” spotřeby energií, můžete zároveň odhalit „žrouta” energií. Nejsou výjimkou případy, kdy domácnost výkyv ve spotřebě upozornil například na špatnou instalaci nebo vadný spotřebič.

Samoodečet je dobré provést i v případě, že váš dodavatel bude měnit cenu energií v průběhu roku, ale i tehdy, když budete měnit dodavatele či dojde k přepisu energií.

„Při změně dodavatele budete mít jasno ohledně spotřeby pro konečné vyúčtování od původního dodavatele. A při přepisu pak samoodečet dává jednoznačnou odpověď oběma stranám na to, kolik by měl za odebranou energii zaplatit původní odběratel a odkdy jde již spotřeba na vrub novému,“ doplnil Šíma.

Anketa

Provádíte samoodečet energií?
Ano
33,3 %
Ne
66,7 %
Celkem hlasovalo 5317 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Teplo může od ledna i zlevnit

Lidé, kteří využívají centrální zásobování teplem, by v letošní topné sezoně mohli ušetřit. Až do prosince platí stávající ceny, které sice od ledna vzrostly,...

Výběr článků

Načítám