Hlavní obsah

Energie příští rok zdražovat nebudou, část domácností i ušetří

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektřina a plyn domácnostem příští rok nezdraží. Část z nich dokonce ušetří. Vyplývá to z pondělního oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který část výsledné ceny energií stanovuje. Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti příští rok klesne v průměru o 1,7 procenta a u plynu o 1,6 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní vypínač

Článek

U elektřiny tvoří regulovaná část stanovována ERÚ přibližně polovinu výsledné ceny, u plynu necelou třetinu. V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

U elektřiny klesne na hladině nízkého napětí regulovaná část ceny na území ČEZ Distribuce o 2,6 procenta a PREdistribuce o 0,46 procenta, u E.ON Distribuce naopak vzroste o 0,28 procenta, uvedl ERÚ.

U plynu potom dojde k poklesu regulované složky pro maloodběratele na distribučním území GasNet o 2,76 procenta a E.ON Distribuce o 0,43 procenta. V Praze na území Pražské plynárenské Distribuce regulované ceny vzrostou o 4,74 procenta.

V českých domácnostech přibyly 4 miliony svítidel. Může za to i letošní karanténa

Tipy a trendy

„Absolutní pokles regulované složky ceny elektřiny pro domácnosti ERÚ naposledy oznamoval v listopadu roku 2014,” uvedl předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček.

„Tentokrát se nám to povedlo díky dobrému nastavení takzvaného pátého regulačního období, kde jsme výrazně snížili míru výnosnosti, které mohou regulované společnosti od ledna příštího roku při svých investicích dosáhnout,” dodal.

Poklesu cen nahrávají velkoobchodní ceny. Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2021, na který se teď obchodníci nejvíce zásobí, činí aktuálně asi 43,7 eur (zhruba 1145 korun) za megawatthodinu (MWh), meziročně o 13,3 procenta méně. Cena plynu meziročně klesla dokonce o čtvrtinu na 14 eur (367 korun) za MWh.

Podnikům elektřina zdraží

Firmám a podnikům na rozdíl od domácností příští rok zřejmě cena elektřiny poroste. Důvodem je podle úřadu předpokládaný nárůst podpory pro zelené zdroje.

Regulovaná složka ceny elektřiny na hladinách velmi vysokého a vysokého napětí, které využívají právě mimo jiné průmyslové podniky, vzroste pro příští rok o 11,5, respektive 6,5 procenta.

Cenová válka pokračuje, innogy v reakci na ČEZ zlevní elektřinu

Ekonomika

U plynu počítá ERÚ pro velkoodběratele s poklesem celorepublikového průměru cen o 3,2 procenta.

U elektřiny tvoří pro podniky regulovaná složka kolem 40 procent výsledné ceny, u plynu necelou čtvrtinu. Zbylou část výsledné ceny stanovují sami dodavatelé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám