Hlavní obsah

Teplo může od ledna i zlevnit

Právo, Martin Procházka

Lidé, kteří využívají centrální zásobování teplem, by v letošní topné sezoně mohli ušetřit. Až do prosince platí stávající ceny, které sice od ledna vzrostly, ale oproti loňsku se díky snížení daně z přidané hodnoty z 15 na 10 procent na fakturách spotřebitelů promítly jen mírně nebo se neměnily vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Teplo může i zlevnit.

Článek

„Ceny se v lednu sice zvedly, ale vzhledem ke snížení DPH z 15 na 10 procent zůstaly na téměř stejné úrovni jako loni,“ potvrdil Právu tiskový mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann. Od ledna by navíc mohly někde i klesnout.

„Letos u daní ani v regulační oblasti změny nebudou a ceny vstupních paliv se nezvýšily. Očekávám, že ceny centrálního zásobování teplem by měly být příští rok stejné, teplárny využívající zemní plyn mají prostor ke snížení ceny,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

„Do cen pro letošní rok se snížení DPH promítlo jen ve vzácných případech, teplárenské firmy využily daňovou výhodu, aby nemusely zvyšovat ceny. Snížila se jim ale rovněž dotace ke kogeneraci rozhodnutím Energetického regulačního úřadu (ERÚ), tyto dvě věci se kompenzovaly,“ vysvětlil Gavor.

V návaznosti na rozhodnutí (ERÚ) snížit státní pomoc asi o miliardu podle něho Teplárenské sdružení rozpoutalo kampaň s tím, že to teplárny budou muset promítat do cen. „To se nakonec nestalo i proto, aby si zachovaly konkurenceschopnost vůči levnějším plynovým zdrojům. Uhelné zdroje zdražovaly na přelomu roku asi o tři procenta kvůli dražším emisním povolenkám, plynové zdroje naopak někdy i zlevnily,“ dodal.

Na konci týdne začne topná sezona

Ekonomika

Změnu cen od ledna neočekávají Teplárny Brno. „Pro další rok vyhlašujeme cenu koncem roku, nicméně zatím je předpoklad držení stávající ceny,“ řekla Právu mluvčí společnosti Renata Diatková. Letos zůstala v Brně cena stejná jako loni, tedy 635 korun za gigajoule (GJ). Stejně tak se letos neměnila cena u společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové.

Pražská teplárenská zdražila v lednu ceny tepla pro domácnosti v průměru o 4,5 procenta. V následujících dvou letech firma zvýšení cen nepředpokládá. Podobně Teplárna Liberec zdražila od ledna teplo asi o čtyři procenta, domácnosti napojené na centrální rozvody díky snížení DPH ušetřily.

Průměrná domácnost v bytovém domě v Česku ročně spotřebuje na vytápění a ohřev vody 25 GJ tepla. Průměrná roční platba domácností za teplo je kolem 14 tisíc až 16 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Na konci týdne začne topná sezona

Studená fronta o víkendu odstartuje topnou sezonu. Zatímco v minulých letech se s vytápěním začínalo na západě Čech a ve vyšších polohách, letos bude vytápění...

Výběr článků

Načítám