Hlavní obsah

Jak snížit spotřebu energie? Rozhlédněte se po bytě

České domácnosti se na celkové spotřebě energií podílejí zhruba jednou čtvrtinou, Statistiky ohledně spotřeby sice vyznívají celkem optimisticky, i tak se ale v mnoha domácnostech najdou rezervy, které by nižší spotřebě mohly napomoci a ulevily by nejen rodinnému rozpočtu, ale také životnímu prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Lednice je největším „žroutem” elektřiny.

Článek

Spotřeba elektřiny v domácnostech v loňském roce zaznamenala mírný meziroční nárůst o 1,4 procenta, u plynu pak o 4,7 procenta. Domácnosti se podílely v roce 2019 na celkové spotřebě u elektřiny 26 procenty a u plynu 24,4 procent.

Není tedy od věci si připomenout některá opatření, která by snížení spotřeby energií mohla napomoci. Některá z nich jsou jednoduchá a levná, jiná však vyžadují časovou i finanční investici.

Domácnosti mají možnost z různých dotačních programů, jimiž jsou motivovány k ekologickému chování, získat peníze například na pořízení kotle na biomasu, tepelného čerpadla, plynového kondenzačního kotle, ale i na instalaci fotovoltaického systému, zateplení fasády či výstavbu pasivních domů. Podmínkou je často i finanční spoluúčast majitelů nemovitostí.

Výše kotlíkové dotace se počítá podle druhu zdroje vytápění

Finance

„Existují však i jednoduchá úsporná opatření, která lze zavést prakticky okamžitě a bez větších nákladů. Při nákupu spotřebičů by nakupujícího měla zajímat společně s cenou, funkčností či designem také energetická třída. Rozdíl ve spotřebě mezi jednotlivými třídami, na škále A+++ až G, může činit i 30 procent,“ upozornila Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Cest ke snížení spotřeby je mnoho

I když si někteří lidé myslí, že se chovají úsporně, opak je mnohdy pravdou. Stačí se jen rozhlédnout po domácnosti a rázem se rezervy najdou.

Například lednice, která je největším „žroutem” elektřiny, na celkové spotřebě se totiž podílí až 20 procenty. A pokud je poloprázdná, spotřebovává více energie než plná, při jejím otevření totiž dochází k větší výměně vzduchu. Před nákupem chladničky proto zvažte, zda by vám nestačila menší. Ušetřit můžete i nastavením správné teploty uvnitř ledničky, tedy pět stupňů Celsia v chladicí části a mínus osmnáct stupňů v mrazicí. Také námraza výrazně zvyšuje spotřebu a rovněž nezapomeňte na umístění lednice. S vyšší spotřebou musíte počítat, pokud stojí v blízkosti zdrojů tepla či je vystavena slunečnímu svitu.

Finanční poradna: Co je třeba si ohlídat při změně dodavatele energií

Finance

Také spotřebiče, které se v danou chvíli nepoužívají, ale jsou zapojené v tzv. stand-by režimu (například televizory, počítače, kávovary apod.), energii i nadále spotřebovávají.

Ušetřit můžete pochopitelně i při vaření. „Používání pokliček zkracuje dobu vaření a ušetří až polovinu energie, k tepelným ztrátám dochází i v případě, že jsou plotýnky větší než hrnce a pánvičky. Spotřeba energií klesne tehdy, když se nechá jídlo takzvaně dojít na vypnuté chladnoucí plotýnce či v troubě,“ popsala další praktické tipy Hekšová.

Snížit spotřebu elektřiny můžete i výměnou klasických žárovek za úsporné a pochopitelně i tím, že nebudete zbytečně svítit.

Hlídejte ideální teplotu v místnosti

Co se týče vytápění, tak za dostatečnou teplotu se považuje dvacet stupňů Celsia v obývacím pokoji a sedmnáct stupňů v ložnici. Aby nedocházelo k tepelným ztrátám má být větrání krátké, ale intenzivní.

„Na snižování spotřeby energií, které je jedním z prostředků v boji s energetickou chudobou, se zaměřuje i mezinárodní projekt STEP, kterého se dTest účastní společně s dalším spotřebitelskými organizacemi z členských států Evropské unie. V rámci projektu bude poskytováno poradenství spotřebitelům postiženým energetickou chudobou. Dále budou vytvořeny materiály ze získaných poznatků a poskytnuty k dalšímu využití,“ dodala Hekšová.

Topit dřevem se letos díky kůrovci vyplatí

Finance

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám