Hlavní obsah

Výměna kotle už možná výhodnější nebude

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud lidé uvažují o výměně starého kotle za jeho ekologičtější variantu, měli by si pospíšit. Současná, třetí vlna kotlíkových dotací, kdy mohou na výměnu získat od státu podporu až 127 500 korun, je totiž poslední.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Přestože se ministerstvo životního prostředí bude snažit ještě nějaké finance na podobný program získat, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) tvrdí, že lepší situace než nyní už nenastane.

„Zatím není zcela jasné, zda se podaří získat nějaké další finanční prostředky na další vlnu pro celou republiku, ale budeme o tom dál jednat i s kraji a městy, zda by se do toho také chtěly zapojit. Na druhou stranu aktuálně žádáme vládu, aby ještě současnou, třetí vlnu posílila o další prostředky, minimálně o 500 milionů korun pro Moravskoslezský kraj, kde mají v zásobníku více než pět tisíc žádostí nad rámec dostupných finančních prostředků a který je z pohledu kvality ovzduší nejvíce postižený. Téměř jisté ale je, že výhodnější podmínky než dnes v budoucnu už nebudou,“ řekl Právu Brabec.

Takzvaná třetí výzva kotlíkových dotací je zatím podle ministerstva otevřená v Moravskoslezském a Středočeském kraji. Od počátku června je možné žádat také v Ústeckém kraji. Celkem je v poslední vlně kotlíkových dotací na všechny kraje určeno 3,125 miliardy korun. Jen v Moravskoslezském kraji vyčerpali zájemci během několika minut připravenou půlmiliardu korun, ze které by se mělo vyměnit minimálně 4800 kotlů.

„Myslím, že jen málokdo pochybuje o tom, že pro zlepšení kvality ovzduší jsou peníze nejvíce potřeba právě v Moravskoslezském kraji. Uděláme vše pro to, aby všichni, kteří si v této aktuální kotlíkové výzvě v Moravskoslezském kraji požádají a splní podmínky programu, peníze na výměnu starého kotle dostali,“ uvedl Brabec.

I nízkopříjmové rodiny a ti, kteří nemají aktuálně na účtu prostředky na kofinancování nového zdroje, mohou podle něj starý kotel vyměnit za nový díky kotlíkové dotaci v kombinaci s bezúročnou kotlíkovou půjčkou. „Výměna starých kotlů, které jsou zdrojem prachu a nebezpečného a rakovinotvorného benzoapyrenu, je pro naše ministerstvo i tuto vládu naprostá priorita. Čím dříve staré kotle vyměníme, tím dříve budeme dýchat čistší vzduch,“ dodal ministr.

Zájem mělo dosud 70 tisíc domácností

České domácnosti dosud ve všech vlnách kotlíkových dotací požádaly o výměnu více než 70 tisíc kotlů, schválená podpora dosahuje výše 6,7 miliardy korun.

Odborné odhady podle ministerstva uvádějí, že ještě stále zbývá asi 300 tisíc kotlů první a druhé emisní třídy, které nebude po roce 2022 možné provozovat. „Nicméně o kolik kotlů půjde reálně, budeme vědět po další vlně povinných revizí kotlů, kdy revizní technici budou informace o stavu a třídě kotlů zapisovat do nově vznikající databáze. Dosavadní čísla jsou tedy jen prozatímní odhady,“ sdělila Právu Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.

Brabec upozornil, že za tři roky může být obtížné nový kotel vůbec sehnat. „S blížícím se rokem 2022 by mohly také být problematické kapacity výrobců kotlů, kteří nemusí výrobu dostatečného počtu kotlů pro výměny stíhat. Navíc sousední Polsko rozjelo podobný velký program inspirovaný našimi kotlíkovými dotacemi, takže je jasné, že kapacity výrobců i u nás pojedou na maximum,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám