Hlavní obsah

Na tepelné čerpadlo lze získat kotlíkovou dotaci až 127,5 tisíce korun. Odborníci radí si se žádostí pospíšit

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nákup tepelného čerpadla mohou zájemci získat z tzv. kotlíkových dotací příspěvek až ve výši 127 500 korun. Vyplývá to z pravidel pro jejich udílení v letošním roce. Podmínkou ovšem je, aby tepelné čerpadlo nahrazovalo starý neekologický kotel na pevná paliva s ručním přikládáním 1. a 2. emisní třídy. Odborníci zájemcům radí s podáním žádosti neotálet.

Foto: Daikin

Pro vnitřní i venkovní jednotku čerpadla lze obvykle snadno najít vhodné místo.

Článek

„Domácnosti, které stále ještě topí v kotlích na tuhá paliva první a druhé emisní třídy, by neměly s výměnou otálet. Od září roku 2022 bude provoz těchto kotlů zcela zakázán, navíc výhodnější podmínky pro jejich výměnu už nebudou,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Při pořízení tepelného čerpadla tak díky kotlíkové dotaci lze ušetřit až 80 procent nákladů s tím spojených. Maximální výše je pak 120 tisíc korun.

Do uznatelných nákladů zahrnují žadatelé nejenom cenu samotného zařízení, ale také například výdaje za rozvody a instalaci. Dalších 7500 korun má žadatel možnost získat v případě, že výměnu kotle realizuje v obci označené v rámci Střednědobé strategie zlepšení kvality ovzduší v ČR jako prioritní území.

Ve výzvě je celkem k dispozici 3,125 miliardy korun. Díky nim by české domácnosti měly vyměnit dalších až třicet tisíc starých kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy.

Kdo nemá dost peněz, může využít bezúročnou půjčku
Ministerstvo životního prostředí navíc v rámci třetí a tímto i poslední vlny kotlíkových dotací připravilo pro některé regiony i program bezúročných půjček, s jejichž pomocí bude možné nákup kotle nebo tepelného čerpadla financovat.„Klasický model kotlíkových dotací počítá se vstupní spoluúčastí žadatele, který nejprve kotel zaplatí, vymění a následně obdrží dotaci. Pro některé domácnosti je ale prakticky nemožné našetřit peníze na nový kotel dopředu, a tím pádem se pro ně kotlíkové dotace stávají nedostupné. Právě s tím by měl pomoci náš nový program kotlíkových půjček, který jim umožní výměnu předem zafinancovat,“ vysvětluje ministr Richard Brabec.Kotlíkové půjčky budou dostupné pro obyvatele Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Bezúročné kotlíkové půjčky budou vyřizovat obce, které se do programu zapojí. Na program je vyčleněno 740 milionů korun.
Foto: Nibe

Tepelné čerpadlo systému vzduch-voda vnější a vnitřní jednotka (vzadu, v interiéru).

„Kotlíkové dotace jednoznačně přispívají k zájmu o tepelná čerpadla, která patří k obnovitelným zdrojům energie s vyšší investiční náročností. Počáteční investice se sice přibližně po 5 letech provozu vrátí a pak již šetříte, přesto však může být prvotním impulsem ke koupi nového ekologického zdroje tepla právě státní finanční podpora,” shrnuje zkušenosti prodejců i výrobců Jiří Sedláček ze společnosti Nibe Energy Systems CZ.

Jaké tepelné čerpadlo vybrat

V souvislosti s kotlíkovými dotacemi je na trhu největší zájem o tepelná čerpadla systému vzduch-voda. Jejich montáž a dodávka jsou totiž nejrychlejší. Také cena instalace těchto čerpadel je levnější a návratnost investice do nového systému se tak zkracuje.

„Ideální je tepelné čerpadlo, které můžete napojit na stávající otopnou soustavu a nemusíte měnit radiátory. K tomu jsou ideální vysokoteplotní tepelná čerpadla a hybridní tepelná čerpadla, která umí bez záložního elektrického zdroje ohřát vodu až na 80 °C,” doporučuje Josef Brož ze společnosti Daikin.

S kým výměnu realizovat, kdo pomůže s žádostí o dotaci

Zájemci o získání dotace mají více možností, jak o ni požádat. Buď se mohou do všeho pustit sami, anebo se obrátit na některou z firem, která se na zařizování dotací specializuje.

Další možností je využít služeb autorizované instalační firmy, která čerpadlo dodá, a navíc je certifikovaná výrobcem. Tyto společnosti jsou totiž schopné pomoci i s vyřízením dotace, nebo zajistí vyřízení všech potřebných dokladů přes spolupracující externí společnost, která má s vyřizováním dotací bohaté zkušenosti.

Foto: Veskom

Venkovní jednotka tepelného čerpadla systému vzduch-voda.

Další možností je pak obrátit se na poskytovatele energií, kteří mohou s vyřízením žádosti rovněž pomoci.

„Máme bohaté zkušenosti jak s vyřizováním dotací, tak i s vlastní realizací výměny kotle. Pokud s námi lidé požádali o dotaci dostatečně dopředu, mají velkou šanci uspět. Naše úspěšnost při jejím získání se totiž pohybuje okolo 98 procent,“ popisuje Luboš Vrbata ze společnosti E.On.

Opravdu se čerpadlo místo starého kotle vyplatí?

Od roku 2022 bude platit zákaz pro kotle 1. a 2. emisní třídy, a to bez ohledu na datum jejich výroby či pořízení. Jinými slovy majitelé budou nuceni tyto kotle odstavit a pořídit si místo nich jiné zařízení.

Pokud si zvolí čerpadlo, mohou počítat hned s několika příjemnými změnami.

„Hlavní výhodou bude snížení provozních nákladů domu nejen na vytápění jako takové, ale i na ostatní elektrickou energii vzhledem k možnosti zisku sazby D57. Pokud si lidé sečtou náklady na nákup uhlí, odvoz popela, skladování paliva a cenu za elektrickou energii na provoz domu, dostanou se na částku, která se jim instalací tepelného čerpadla v mnoha případech sníží. Další obrovskou výhodou je komfort pro uživatele. Žádné zatápění, žádné přikládání, žádné skládání uhlí a s tím spojená mnohdy značná fyzická námaha, což ocení zejména starší lidé,” vypočítává Václav Kahoun ze společnosti Veskom - Tepelná čerpadla.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Pozor! Je možné uspořit ještě víc!

Ministerstvo životního prostředí připravilo navíc mimořádný dotační bonus pro majitele rodinných domů za kombinaci dotace z programu Nová zelená úsporám s dotací ze 2. a 3. vlny tzv. kotlíkových dotací. Bonus mají občané získat, pokud zkombinují žádost o dotaci na zateplení, výměnu oken a dveří či instalaci solárního systému s dotací na výměnu nevyhovujícího kotle na tuhá paliva za jiný ekologický a úsporný zdroj tepla. Nárok na bonus lze uplatnit do 2 let od získání dotace na nový kotel. Po dokončení úprav ministerstvo vyplatí jak dotaci NZÚ, tak bonus za výměnu kotle.

Při pořízení tepelného čerpadla lze získat dotační bonus při kombinaci se zateplením rodinného domu až 20 000 korun. Při kombinaci s instalací solárních systémů až 10 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám