Hlavní obsah

Údaje o vozidle si lidé najdou v Portálu občana

Ministerstvo dopravy přidalo ve spolupráci s ministerstvem vnitra novou elektronickou službu. Lidé si mohou v Portálu občana načíst záznamy z Registru silničních vozidel, který jim poskytne informace o aktuálně i historicky vlastněných nebo provozovaných vozidlech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

K dostupnosti této funkce jim stačí přihlásit se například prostřednictvím eObčanky, mobilního klíče eGovernmentu, datové schránky nebo přes bankovní identitu.

„V Portálu občana nyní nově majitelé a provozovatelé aut v ČR najdou údaje, které by jinak hledali na zadních stranách jednotlivých velkých techničáků a které jsou dostupné v registru vozidel,“ řekl k novince ministr dopravy Karel Havlíček (ANO).

K vyřízení na úřadu stačí internet

Finance

V elektronickém registru vozidel si lidé mohou dohledat údaje jako typ vozidla, objem motoru nebo povolené hmotnosti vozidla.

Avšak vždy pouze za období, ve kterém občan daný vůz provozoval nebo vlastnil. Službu navíc lze využít například jako důkaz při sporech s pojišťovnou nebo v případech, kdy si chce občan ověřit, jestli byl dokončen proces převodu vozidla na jiného majitele.

Lze také zažádat o řidičský průkaz

Elektronický záznam z registru vozidel je v tomto roce další digitalizační novinkou ministerstva dopravy.

To už 1. června spustilo, rovněž prostřednictvím Portálu občana, možnost požádat si o nový řidičský průkaz, pokud vypršela jeho platnost nebo do jejího konce zbývá 90 dní.

Heslo do banky vás pustí i k úřadům

Finance

Díky tomu mohou lidé ušetřit jednu cestu na úřad. Žádost podají online a nový průkaz si pak po upozornění SMS nebo e-mailem vyzvednou na vybraném úřadě.

Na příští rok pak ministerstvo plánuje přidat i možnosti výměny kvůli ztrátě, poškození či odcizení řidičského průkazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám