Hlavní obsah

U studentských účtů je většina služeb zdarma

Novinky, Barbora Buřínská

Běžné účty zaměřené speciálně na mladou populaci, resp. studenty, u nás nabízí několik bank. Jejich hlavní výhoda spočívá v tom, že naprostá většina služeb je zdarma. Ovšem tento benefit dnes mohou mladí získat i u bank, které žádné speciální účty zaměřené na mladou generaci nenabízejí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mladí lidé, kteří ještě studují a nemají vlastní příjem, případně si sem tam pár korun přivydělají na brigádách, ocení, když jim banky za poskytnuté služby nebudou nic účtovat. Některé to umožňují prostřednictvím běžných účtů zaměřených speciálně na mladé klienty.

Ovšem výhody bezpoplatkových běžných účtů můžete využít i u bank, které speciální studentské účty v nabídce nemají. Například v Air bank si mohou mladí sjednat běžný účet už od 15 let a pokud si vystačí s Malým tarifem, mají účet zdarma. Stejně tak v Equa bank mají klienti od 18 let možnost využívat účet zdarma, aniž by byli studenty či nikoliv. Výhodný účet bez poplatků (Tom účet) nabízí mladým od 15 let i Moneta Money Bank.

Studentské účty především ve velkých bankách

Česká spořitelna (ČS), ČSOB společně s Poštovní spořitelnou (PS), Komerční banka (KB), mBank, Raiffeisenbank (RB) či UniCredit Bank nabízejí mladým lidem (studentům) speciální běžné účty určené právě pro mladou generaci.

Tyto banky jeho využívání omezují maximálně dosaženým věkem, který je nejdelší u KB, a to 30 let. U ostatních bank (kromě mBank, kde speciální účet mohou klienti využívat jen do 18 let), je maximální výstupní věk 26 let.

Dětské účty učí děti nakládat s penězi, ale výběry z bankomatu stojí až stovku

Finance

Liší se i minimální věk, ve kterém si mohou mladí účet sjednat. U všech výše zmíněných bank mohou bankovní služby využívat klienti téměř od narození, případně od šesti let věku, a to v případě, že jim jejich rodiče či zákonní zástupci uzavřeli smlouvu o dětské účtu. Pokud chtějí mladí po dosažení 15 let v klientství i nadále pokračovat, musí si založit speciální studentský účet (ČS, KB, mBank, UniCredit Bank).

Klienti ČSOB či PS a RB se sjednaným účtem před dovršením 15 let mohou v klientství i nadále až do 26 let pokračovat.

Samozřejmostí je zřízení elektronického bankovnictví. Klienti mohou u bank, které to již umožňují, platit i prostřednictvím Google Pay či Apple Pay, nebo chytrými hodinkami prostřednictvím Garmin Pay či Fitbit Pay.

Češi stále častěji platí mobilem či hodinkami

Finance

Je nutné potvrzení o studiu?

Zatímco u dětských účtů prakticky všechny banky vyžadují sjednání smlouvy na pobočce, a to z důvodu účasti zákonného zástupce a předložení rodného listu dítěte, některé banky založení studentského účtu nabízejí plně on-line.

Například tak může učinit klient starší 18 let u ČSOB a také v KB či v UniCredit Bank. U mBank může klient o založení on-line požádat, nicméně žádost je potřeba dokončit na pobočce či u kurýra.

Některé banky také požadují doložení, že klient opravdu studuje. Potvrzení o studiu, případně platnou ISIC kartu po vás budou požadovat v České spořitelně, od 20 let pak v Komerční bance a od 19 let i v Raiffeisenbank.

Na druhou stranu ČSOB, PS či UniCredit Bank žádné doložení o tom, že klient studuje, nevyžadují.

Může se student zadlužit?

Banky studentům starším 18 let nabízejí i možnost jít na účtu tzv. do mínusu, a to sjednáním kontokorentu, případně mu poskytnou i kreditní kartu.

Výši kontokorentu omezují například v ČS - maximálně do výše 20 tisíc korun, v KB pak do pěti tisíc korun.

Přehled speciálních účtů určených pro mladé klienty a studenty
Česká spořitelna - Studentský účet
Věk: 15 až 26 letPotvrzení o studiu: anoPoplatky: vedení účtu zdarma, výběry z bankomatu ČS a Erste zdarma doma, výběr z cizí banky 40 Kč Kontokorent: max. do výše 20 tisíc Kč
ČSOB - Plus konto
Věk: 0 až 26 letPotvrzení o studiu: nePoplatky: účet zdarma, výběry z bankomatu vlastní banky zdarma, výběr z cizí banky 40 KčKontokorent: ano
Komerční banka - Studentský účet G2
Věk: 15 až 30 letPotvrzení o studiu: ano od 20 letPoplatky: účet zdarma, výběry z bankomatu vlastní banky zdarma, výběr z cizí banky 39 Kč, v zahraničí 1 výběr měsíčně zdarma, další za 99 Kč Kontokorent: max. do výše 5 tisíc Kč, bezúročný a bez poplatku
mBank - #navlastnitriko
Věk: 15 až 18 letPotvrzení o studiu: nePoplatky: účet zdarma, 3 výběry měsíčně z jakéhokoliv bankomatu v ČR zdarma, v zahraničí výběry z bankomatu zdarma, je-li vybíraná částka 1500 Kč nebo vyšší. Poplatek za další výběry je 29 Kč. Kontokorent: ne
Poštovní spořitelna - Poštovní účet
Věk: 0 až 26 letPotvrzení o studiu: nePoplatky: účet zdarma, výběry z bankomatu vlastní banky zdarma, výběr z cizí banky 40 KčKontokorent: ano
Raiffeisenbank - eKonto Student Premium
Věk: 0 až 26 letPotvrzení o studiu: ano od 19 letPoplatky: účet zdarma do 18 let, poté zdarma při aktivním využívání - každý měsíc tři odchozí platby, jinak 49 Kč měsíčně, výběry z bankomatu zdarma doma i v zahraničí Kontokorent: ano Jedná se o víceměnový účet, kromě českých korun je možné na účtu mít i dalších 18 měn
UniCredit Bank - U konto pro mladé
Věk: 15 až 26 letPotvrzení o studiu: nePoplatky: účet zdarma, výběry z vlastních i cizích bankomatů zdarma Kontokorent: ano
Zdroj: banky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám