Hlavní obsah

Termín pro výměnu kotlů se posune o dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečný termín pro výměnu starých neekologických kotlů 1. a 2. emisní třídy za nové ekologičtější je o dva roky odložen. Původně měly domácnosti čas jen do konce letošního srpna, pak jim v případě nesplnění hrozila pokuta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nový termín pro zákaz provozu starých kotlů byl stanoven na 1. září 2024. Rozhodla o tom vláda, která před několika dny schválila novelu zákona o ochraně ovzduší. Změnu ale ještě musí odsouhlasit zákonodárci a podepsat prezident.

„Chceme ulehčit domácnostem (bude jich jistě víc než 150 tisíc) aktuálně zatíženým inflací, růstem cen energií a úvahami o odklonu od plynu,“ odůvodnila novelu na Twitteru ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Cena emisních povolenek letí dolů

Válka na Ukrajině

Posun ale neznamená, že by lidé, kteří si chtěli letos kotle vyměnit, případně pak podat žádost o příspěvek na nové, přišli o peníze od státu. Dotace na to je možné čerpat hned ze dvou zdrojů.

Tou první jsou takzvané kotlíkové dotace určené pro nízkopříjmové domácnosti, které mohou dostat proplaceno až 95 procent nákladů, Limity pro kotle na biomasu jsou 130 000 korun, na tepelná čerpadla 180 000 korun.

Konec plynu

Ostatní domácnosti pak mohou využít dotace Nová zelená úsporám, které mohou dosáhnout až padesáti procent nákladů. Maximální výše příspěvku se zde liší podle toho, zda jde o rodinný dům nebo byt, a podle zařízení, jež si domácnost pořizuje. Nejvíce – 140 tisíc korun – je možné získat na tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody. Na rozdíl od programu pro chudší domácnosti dostanou tyto domácnosti peníze až po instalaci zařízení.

Kotlíkové dotace: Podpora plynových kotlů bude omezená

Domácí

Letos se přitom u dotací dočkaly domácnosti hned dvou změn. Tou první je zvýšení příspěvku na tepelná čerpadla u kotlíkových dotací, ještě nedávno byl o 50 tisíc nižší. Tou druhou je, že z nich vypadly příspěvky na nové plynové kotle. Důvodem je snaha omezit závislost na plynu z Ruska.

Úhrada nákladů na tento typ kotlů bude u obou programů proplacena pouze, když už byly vyměněny nebo na ně mezi 1. lednem a 30. dubnem letošního roku byla či bude vystavena závazná objednávka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám