Hlavní obsah

Škola se blíží. A rodiče už zase utrácejí

Právo, Martin Procházka

Přestože do konce prázdnin zbývá ještě týden, rodiče školáků už zase ve velkém nakupují školní potřeby. V průměru na to vynakládají kolem dvou tisíc korun, jen o něco málo více než před rokem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Rodiče teď dětem pořizují především dražší položky, jako jsou aktovky, tašky nebo penály. Pro výběr těchto věcí je zpravidla potřeba víc času, proto nechtějí nákup nechávat na poslední chvíli,“ řekla Právu mluvčí prodejen Globus Pavla Hobíková.

V případě aktovek podle ní rodiče sledují jejich celkovou funkčnost. „Zajímají se, zda má aktovka anatomicky tvarovaná záda, různé bezpečnostní prvky a jaká je její celková hmotnost,“ uvedla Hobíková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

S blížícím se začátkem školního roku je patrný i rostoucí zájem o sešity, obaly a psací potřeby. Největší nával však prodejci očekávají už tradičně po 1. září, kdy děti dostanou od učitelů přesný seznam věcí, které budou v průběhu školního roku potřebovat.

Kolik stojí v průměru školní potřeby
Aktovka 900 Kč
Vybavený penál 279 Kč
Přezůvky 200 Kč
Cvičky 89,90 Kč
Desky na písmenka 79,90 Kč
Tempery 69,90 Kč
Pastelky 47,90 Kč
Bombičkové pero 89,90 Kč
Zdroj: Tesco

Spíše větší obchody

Podle průzkumu řetězce Tesco dává 62 procent rodičů při nákupu školních pomůcek přednost velkým obchodům před malými papírnictvími. Důvodem je i často nižší cena.

„Nejvíce teď lidé v Tesku pro své ratolesti nakupují psací potřeby, sešity, výtvarné potřeby, věci na tělocvik a také školní batohy,“ informoval Právo mluvčí tohoto obchodního řetězce Václav Koukolíček.

Největší nákupy sortimentu školních potřeb se podle mluvčího soustředí tradičně na poslední prázdninový a první zářijový týden, když už škola začne. „Prodeje jsou teď ve srovnání s loňským rokem mírně vyšší. Co se týká cen, tak důležitou roli hraje v současné době kurz eura. Některé školní položky jsou tak levnější než loni, jiné naopak mírně podražily,“ řekl Právu Koukolíček.

V tom, co koupit, mají slovo i děti

Téměř 70 procent rodičů školáků v průzkumu uvedlo, že částka, kterou utratí za školní potřeby, nepřesáhne tentokrát dva tisíce korun. Pouze u desetiny respondentů je však nyní útrata za výbavu do školy nižší než loni a většina jich vydá víc.

Školní výbavu dětem každoročně dokupuje 65 procent rodičů. Téměř pětina rodin dokonce pořizuje každý rok celou výbavu znovu.

O tom, jaká školní výbava se objeví v nákupním košíku, rozhodují nejčastěji rodiče společně s dětmi, a to v 72 procentech případů. Zatímco děti podle průzkumů odborníků hledí nejvíce na vzhled a design, rodiče se rozhodují zejména na základě funkčnosti, kvality a ceny.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Kolik utratíte při nákupu pro děti před začátkem školního roku?
Do tisíce korun
26,4 %
Do dvou tisíc korun
22,8 %
Do pěti tisíc korun
42,6 %
Více
8,2 %
Celkem hlasovalo 394 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám