Hlavní obsah

Průměrná hypotéka už činí 3,2 milionu

Právo, Pavel Cechl

Neustále rostoucí ceny nemovitostí se podepisují i na výši úvěrů na bydlení. V červenci dosáhla průměrná hypotéka hranice téměř 3,22 milionu korun. V porovnání s předchozím měsícem poskočila směrem nahoru o 54 tisíc korun. A to i přesto, že se pohnuly směrem nahoru také úrokové sazby. Proti stejnému období loňského roku pak narostla skoro o 470 tisíc korun.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu, podle nějž se průměrná hypoteční sazba zvýšila v průběhu jednoho měsíce z 2,13 na 2,23 procenta.

„Jde o největší nárůst od prosince 2018,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Sazba v červenci mírně vzrostla i v porovnání se stejným obdobím loňského roku.

Vzhledem ke zpoždění, které banky v posledních měsících nabraly při zpracování žádostí o hypotéky ještě s nižšími sazbami, je možné, že průměrné úroky porostou podstatně více a rychleji. Většina bank totiž přitvrzuje.

Meziroční nárůst

„Do výše průměrné úrokové sazby již promlouvá i zvyšující se základní sazba ČNB. Dá se proto očekávat, že sazby hypoték i nadále porostou a postupně mohou atakovat hranici tří procent,“ uvedl Sýkora. Na této jím zmiňované úrovni byly sazby naposledy na počátku předloňského roku.

V Praze by si lidé za průměrný hypoteční úvěr koupili stěží garsonku
Jiří Sýkora, Fincentrum & Swiss Life Select

Červenec se na trhu projevil i jinak, totiž menším meziměsíčním počtem přiznaných úvěrů. Banky sjednaly více než 10,9 tisíce hypoték v celkovém objemu 35,26 miliardy korun. To je o 3,3 tisíce méně než v červnu. Klesla i půjčená částka, a to o více než devět miliard.

Proti loňsku však finanční ústavy vyplatily o 13,66 miliardy více a úměrně tomu stoupl o více než tři tisícovky i počet půjček.

Zdražování staveb

„V meziročním srovnání je dynamika nadále velmi svižná. Rok 2021 bude bezpochyby z hlediska celkového objemu poskytnutých hypoték s odstupem rekordní,“ konstatoval hlavní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník.

Samotné úrokové sazby jsou totiž podle něj stále s přihlédnutím k inflaci v negativním teritoriu a všichni tuší, že porostou už kvůli přitvrzování ČNB.

„Ti, kdo si to mohou dovolit, navíc stále považují investice do bytů za dobrou protiinflační pojistku,“ dodal Zámečník.

Ceny stavebního materiálu letí dál prudce vzhůru. Úvěr nemusí stačit

Ekonomika

Velice rychle pak roste průměrná výše poskytnutých hypoték, za rok téměř o půl milionu korun. Podle Sýkory se na tom podílí mimo jiné zvyšující se cena nemovitostí. To potvrzuje i před pár dny zveřejněný HB Index Hypoteční banky, podle nějž například ceny bytů meziročně stouply o 14,8 procenta. A to ve všech krajích, nejvíce v Moravskoslezském, nejméně v Praze a ve Středočeském kraji.

„Developeři v hlavním městě zdražují v průběhu jednotlivých etap stavby i vícekrát,“ varoval ale ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček.

Průměrná hypotéka 3,22 milionu korun podle Sýkory stačí na byt jen v některých lokalitách. „Třeba v Ústí nad Labem by si za ni lidé koupili i několikapokojový byt, zatímco v Praze stěží garsonku,“ míní s tím, že za výší stojí především velká města a lokality kolem nich.

Levně koupit byt už dnes nelze prakticky vůbec nikde

Finance

Situaci mají komplikovanou i lidé, kteří stavějí nový domek nebo rekonstruují starší obydlí. Zdražují totiž také ceny stavebních materiálů.

„Průměrná výše hypotéky je v zásadě odvozená od cen nemovitostí. A ty prozatím nemá, co by zarazilo. Ani cena peněz, ani sražení poptávky nějakým šokem, ani nabídka nových bytů,“ dodal Zámečník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám