Hlavní obsah

Ceny stavebního materiálu letí dál prudce vzhůru. Úvěr nemusí stačit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdražování výrobních a stavebních materiálů je tak prudké, že ho oficiální statistika ani nestíhá vyčíslovat. A nebere konce. Lidem to komplikuje plány na stavbu či rekonstrukci a banky už se připravují na klien­ty, kterým hypotéky nepokryjí záměr a budou potřebovat přidat. U rodinných domů skáčou nečekaně náklady běžně o půl milionu korun až dva a na to už rodinné úspory mnohým nestačí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Snažím se změnit koncept, osekat nákladné věci, jako je železobeton,“ řekl Právu osm­advacetiletý Tomáš Báborský z Hodonínska, který cenové šoky dostává ze dvou stran. Coby živnostník staví skleníky a do toho s manželkou opravují starší domek.

On a mnoho dalších lidí se shodují, že pokud chce člověk nyní stavět, zateplovat nebo rekonstruovat, tak musí počítat s reálnou inflací u potřebných materiálů až 120 procent.

Hypotéky dál zdražují, zájem o ně však nepolevuje

Finance

„Stavíte a našetřili jste si na účtu milion? Tak teď najednou tam reálně máte proti loňsku ani ne půlku. Pokud kupujete ‚jen‘ jídlo nebo elektroniku, tak zatím takovou inflaci nepociťujete, ale u materiálů je obří,“ dodal Báborský.

Než se dostaví, je už byt dražší
Developerská společnost JRD spočítala, že když se už začne stavět, naroste na trhu cena jednotky v průměru o tři procenta, ihned po kolaudaci o 4,5 procenta a po zabydlení domu o 7,5 procenta oproti ceně v přípravné fázi, kdy byla jednotka jen na papíře.
V letošním 1. čtvrtletí bylo v Praze představeno 896 jednotek ve 12 nových developerských projektech. Z nichž se do přímého prodeje dostalo 625 bytů v celkové hodnotě 4,747 miliardy korun: to činilo v průměru 119 447 Kč za m2, respektive 7,77 milionu za jednotku.
Pokud si klient nepořídil byt za tuto cenu hned na počátku, při zahájení výstavby již zaplatil navíc téměř 600 tisíc. A za první rok v nabídce ještě o dalších více než 400 tisíc navíc.
Zdroj: JRD

Všímá si toho, že zatímco statistici a ekonomové vyčíslují růst cen kolem tří a půl, pěti procent a ve stavebnictví u prací a materiálů úhrnem kolem dvaceti procent, tak grafy na internetových srovnávačích ukazují úplně jiný cenový vývoj. Třeba u polystyrenu za rok o více než sto procent.

„Kari síť stála před rokem 600 korun a nyní 1400 korun. To je zdražení o 233 procent,“ upozornil čtenář Novinek.cz Michal Novák. Stavební dřevo podle Metrostavu od loňského září do letošního května zdražilo o 160 procent, ocelová výztuž o sto procent.

Podle ekonomů je za tím hned několik příčin. Masivní výstavba a tím enormní poptávka po materiálech nejen v USA, neukojitelný hlad Číny po dřevu, covidem narušené dodavatelské řetězce při závislosti na přepravách z velkých vzdáleností atd.

Raději splácet hypotéku než nájem. Mnozí Češi ale na ni nemají

Finance

Stavebníci už mají konkrétní příklady, kdy se kvůli nezvladatelnému a jen sotva odhadnutelnému růstu cen od kontraktů odstupuje. „Netýká se to jen veřejných zadavatelů, ale i soukromých investorů,“ potvrdil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza.

Už i skupina ČSOB upozornila na eventualitu, že lidem, kteří začínají stavět nebo rekonstruovat, nemusí stačit hypoteční rozpočty ani domácí úspory.  „Klientům běžně nabízíme už při sjednávání možnost uzavřít hypoteční úvěr až o 20 procent vyšší, než je doložený rozpočet stavby. Současná situace je ale extrémní a ani tato opatření nemusí stačit. S klienty se snažíme hledat individuální řešení,“ prohlásil šéf Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Jiří Feix.

Průmysl a stavby zdražují nad očekávání

Ekonomika

Podle ČSOB z celkového počtu hypotečních klientů ji na výstavbu rodinného domu čerpá 15 procent a desetina na rekonstrukci. „Pokud vám nevycházejí peníze nebo hrozí posunutí termínů, situaci řešte včas. Hypotéku je možné navýšit a časovou osu upravit, vyhnete se tak sankcím,“ nabádá ČSOB.

Na navýšení hypotéky musí ovšem klient mít dostačující měsíční příjmy nebo vlastnit ještě jinou nemovitost, která není zatížena závazkem, aby ji mohl nabídnout k tzv. dozajištění. Na základě toho mu banka může uvolnit více peněz.

Problém může být u klientů, kteří si vzali před půl rokem hypotéky tzv. nadoraz, aniž mají rezervy, protože tam už mohou narazit na limit své bonity čili bankovního propočtu rizikovosti klienta.

Reklama

Výběr článků

Načítám