Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Lidé si z daní zaplatí slevu na energiích až 16 tisíc

Domácnosti se od října dočkají tzv. úsporného tarifu, který jim má pomoci s drahými energiemi. Rozhodla o tom vláda, která ještě upřesní parametry. Úleva bude činit tisíce korun, společně s odpuštěním poplatků za obnovitelné zdroje energie by za sezonu mohla činit i 16 tisíc korun. Vše zaplatí stát z vybraných daní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jak dlouho bude tarif platit

Tarif má být platný od 1. října a trvat má nejméně topnou sezonu, tedy půl roku – do 1. dubna. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dříve nevyloučil, že by se platnost prodloužila.

Koho se týká

Tarif je plošný, v podstatě pro všechny domácnosti využívající plyn a elektřinu.

„Půjde o fixní částku, kterou za klienta z vyúčtování energií zaplatí stát. Její výše se určí podle toho, na co domácnost elektřinu nebo plyn používá,“ řekl mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka.

Zjednodušeně řečeno se množství peněz v podpoře bude odvíjet od toho, zda člověk s elektřinou či plynem i ohřívá vodu a topí.

Výše slevy pro elektřinu se bude odvíjet podle distribuční sazby v daném odběrném místě a pro plyn podle odebíraného množství. Pokud domácnost využívá elektřinu i plyn, získá tarif na oba tyto zdroje.

Co dálkové teplo

Stejný tarif nelze z technických hledisek uplatnit u těch, kdo mají dálkové ústřední topení z tepláren. Vláda ale pro ně chystá jinou formu podpory. Zatím připravuje dvě varianty, přičemž se zatím neví, jaká se využije.

Úsporný energetický tarif se nebude vztahovat na dodávky tepla z tepláren

Ekonomika

První je, že vláda poskytne až deset miliard na modernizaci tepláren. Ty za to podle mluvčího Srnky přislíbily, že odběratelům nezvednou ceny, alespoň ne o plný nárůst cen na trzích. Jelikož jde ale o veřejnou podporu podnikatelských subjektů, musí takové schéma schválit Evropská komise.

Ta ale tzv. notifikaci dosud nepřijala. Pokud nevyjde schválení Komise, je druhou variantou to, že pomoc odběratelům dálkového tepla zajistí vláda prostřednictvím jiného úsporného tarifu. Detaily k němu zatím ministerstvo nesdělilo.

Co když je v domě centrální kotelna

I lidem v bytových domech s vlastní společnou kotelnou bude poskytnuta pomoc. Vláda schválila, že na ni vyčlení 3,6 miliardy korun. Její výše pro jednotlivou domácnost není zatím známa.

Obnovitelné zdroje

Konečná úleva pro domácnosti bude ještě vyšší díky tomu, že kabinet schválil také odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje energií (OZE). To by mělo trvat od října až do konce příštího roku.

Kolik lidé ušetří

Odpuštění poplatků za OZE průměrné domácnosti přinese úsporu v rozmezí tisícovky až několika tisíc korun v závislosti na zdroji energie. U úsporného tarifu by úleva měla činit 15 až 20 procent z částky, ovšem jen do určité spotřeby. Výši úlev i limit pro spotřebu teprve vláda určí.

Jak velké mohou být úlevy
Domácnost používá pouze elektřinu
Sleva na tarif D35, D45, D56 a D578250 Kč
Sleva na obnovitelné zdroje energií (OZE)5220 Kč
Sleva celkem13 470 Kč
Domácnost svítí elektřinou a topí plynem
Sleva na tarif D01 nebo D021250 Kč
Sleva na obnovitelné zdroje energií (OZE)912 Kč
Sleva při odběru plynu při spotřebě 7,56–45 MWh10 500 Kč
Sleva celkem12 662 Kč
Domácnost svítí a ohřívá vodu elektřinou, topí plynem
Sleva na tarif D25 a D263400 Kč
Sleva na obnovitelné zdroje energií (OZE)2400 Kč
Sleva při odběru plynu při spotřebě 7,56–45 MWh10 500 Kč
Sleva celkem16 300 Kč
Domácnost vaří a ohřívá vodu plynem, topí elektřinou
Sleva na tarif D35, D45, D56 a D578250 Kč
Sleva na obnovitelné zdroje energií (OZE)5200 Kč
Sleva při odběru plynu při spotřebě 1,89–7,56 MWh3300 Kč
Sleva celkem16 750 Kč
Pozn.: Jedná se o modelové příklady. Propočty se ještě mohou změnit podle toho, jak o pomoci rozhodne vláda. Čísla tarifů, která domácnost používá, se nacházejí například na vyúčtováních.
Zdroj: ministerstvo průmyslu a obchodu

„Domácnostem, které ke všemu využívají pouze elektřinu, tedy svítí, vaří i topí pomocí elektřiny, zaplatí stát jednorázovou slevu přesahující 13 tisíc korun,“ řekl ministr Síkela. Podobnou slevu stát uhradí také za domácnosti, které svítí elektřinou a topí plynem.

Domácnosti, které svítí a ohřívají vodu pomocí elektřiny, ale topí plynem, mohou dostat slevu okolo 16 tisíc korun.

Není nutné žádat

Obě úlevy by měly domácnosti získat automaticky. Nebude tedy nutné o ně žádat.

Energie bude stát dotovat prostřednictvím Operátora trhu (OTE), který je proplatí dodavatelům. Podle ministerstva se sleva objeví automaticky ve vyúčtování před začátkem další topné sezony, ale může se projevit už v zálohách. Dodavatelé avizují, že slevy promítnou už do záloh.

„Finální znění úsporného tarifu se teprve připravuje, ale počítáme s tím, že ho promítneme přímo do záloh našim zákazníkům, tak aby byla pomoc okamžitá,“ potvrdil Právu mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Podobně uvažují i další dodavatelé, například innogy.

Vládá počítá s více než 50 miliardami na úsporný tarif

Ekonomika

Chalupy a e-auta bez podpory

Tarif se však nebude vztahovat na firmy, chaty a chalupy, které využívají tzv. víkendový tarif, či na dobíjení elektromobilů. Pokud tedy lidé mají na chatě či chalupě klasický tarif, měli by podle současných známých podmínek slevu získat i tam.

Peníze i na nájemníky

Sleva připadne vždy tomu, kdo má uzavřenou smlouvu s dodavatelem energií. U toho, kdo bydlí v nájemním bytě a nemá na své jméno přepsánu smlouvu na dodávku energie, obdrží slevu vlastník bytu a nájemník může požadovat zohlednění slevy v celkových nákladech nájmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám