Hlavní obsah

Přehledně: Jak daní pracující studenti

Právo, svj

Daňové přiznání za loňský rok musí podat nejenom studenti přivydělávající si samostatnou výdělečnou činností, ale také ti, kteří pracují pro dva zaměstnavatele současně. Dobrovolně podat daňové přiznání se vyplatí i studentům pracujícím na dohodu o provedení práce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Studenti, kteří vykonávali během roku 2020 samostatnou výdělečnou činnost, mají stejné daňové povinnosti jako ostatní OSVČ. Při výpočtu daně z příjmů fyzických osob uplatní nejenom slevu na poplatníka, ale i slevu na studenta ve výši 335 korun za každý měsíc studia v loňském roce.

„Při výpočtu sociálního a zdravotního pojištění však nemusí podnikající studenti dodržet minimální vyměřovací základ a sociální i zdravotní pojištění se vypočítá ze skutečného vyměřovacího základu, tj. poloviny daňového základu,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Při výpočtu daně uplatní i slevu na studenta ve výši 335 korun za každý měsíc studia

Práce pro více zaměstnavatelů

Někteří studenti pracovali pouze v letních měsících loňského roku, avšak pro více zaměstnavatelů současně, například na dohody o pracovní činnosti. Pokud jim z obou zaměstnání byla odvedena zálohová daň z příjmu, potom mají povinnost podat za rok 2020 daňové přiznání.

Daňové odpočty

Při splnění podmínky studia po celý rok 2020 uplatní studenti v daňovém přiznání slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun a slevu na studenta ve výši 4020 korun.

Stejně jako ostatní daňoví poplatníci mohou i studenti v daňovém přiznání uplatnit daňové odpočty a daňové slevy, například i tehdy, když si už spoří na penzi v doplňkovém penzijním spoření.

„Při uplatnění slevy na poplatníka a slevy na studenta v plném rozsahu neplatí studenti na dani z příjmů za rok 2020 nic až do daňového základu ve výši 192 400 korun,“ upozorňuje Gabriela Ivanco.

Vláda prodloužila termín pro podání daňových přiznání

Domácí

Vrácení zaplacené daně z brigád

Studentům, kteří si loni přivydělávali na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 tisíc korun a méně, totiž byla z odměny při nepodepsaném prohlášení k dani odvedena 15procentní srážková daň z příjmů. Při studiu po celý rok 2020 a celkovém daňovém základu do 192 400 korun obdrží po podání daňového přiznání zaplacenou srážkovou daň v plném rozsahu zpět. Při trochu vyšším daňovém základu ji lze dostat zpět alespoň v částečné výši.

„Studenti pouze s příjmy ze závislé činnosti mohou vyplnit zjednodušený dvoustránkový daňový formulář, k jehož vyplnění potřebují potvrzení o zdanitelných příjmech od všech zaměstnavatelů,“ dodává Ivanco.

Kdy neplatí sociální pojištění

Studenti, kteří vykonávají vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, mají při nižším zisku oproti výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti úsporu na pojistném.

O výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti se jedná i v případě, že je student spolupracující osobou svého podnikajícího rodiče. Sociální pojištění z vedlejší samostatné výdělečné činnosti studenti za rok 2020 vůbec neplatí, jestliže je jejich hrubý zisk nižší než 83 603 korun.

„Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku 2020 se však limit snižuje v závislosti na počtu takových měsíců,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Reklama

Související články

Jak daní za loňský rok důchodci

Mnozí starobní důchodci neplatí z přivýdělku za rok 2020 žádnou daň z příjmu fyzických osob, a pokud během roku nějakou částku zaplatili na daňových zálohách,...

Výběr článků

Načítám