Hlavní obsah

Přehledně: Hlavní změny v daních pro podnikatele

Právo, svj

Daňoví poplatníci s příjmy ze samostatné výdělečné činnosti musí za uplynulý rok vyplnit daňové přiznání k dani z příjmu a přehledy o příjmech a výdajích. Kolik ušetří na povinném pojistném za rok 2020?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V daňovém přiznání za loňský rok uplatní všechny osoby samostatně výdělečně činné vždy základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun bez ohledu na počet měsíců výkonu samostatné výdělečné činnosti v loňském roce. Výši slevy neovlivňuje, zda byla vykonávána hlavní nebo vedlejší samostatná výdělečná činnost.

Daň z příjmů může být nulová

Až do daňového základu ve výši 165 600 korun za loňský rok neplatí osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) na dani z příjmů fyzických osob nic. Roční daň z příjmu mohou tedy mít OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost, na rozdíl od sociálního a zdravotního pojištění, nulovou.

„OSVČ musí vždy vyplnit běžný čtyřstránkový daňový formulář, dvoustránková zjednodušená verze je pouze pro daňového poplatníka s příjmy pouze ze zaměstnání,“ doplňuje daňová poradkyně ze společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

Přehledně: Daňové přiznání krok za krokem

Finance

Odpočty snižují daňový základ

Nárok na daňové odpočty snižující základ daně za rok 2020 podle § 15 zákona o dani z příjmů, například odpočet úroků z hypotéky, odpočet vkladů na doplňkové penzijní spoření nebo životní pojištění, mají OSVČ ve stejném rozsahu jako ostatní daňoví poplatníci. Nárok na všechny daňové odpočty je nutno doložit příslušnou listinou jako přílohou k daňovému přiznání. Každá tisícikoruna daňového odpočtu přináší daňovou úsporu ve výši 150 korun.

„Daňové odpočty a daňové slevy však snižují pouze roční daň z příjmu fyzických osob, sociální a zdravotní pojištění nikoliv,“ upřesňuje Ivanco.

Za kalendářní rok 2020 podléhá platbě 7procentní solidární daně, která se vyčísluje v řádku č. 59 daňového přiznání, hrubý zisk nad 1 672 080 korun.

Jaké jsou letos termíny pro podání přiznání a zaplacení daně
15. únor – zaměstnanci musí podepsat ve mzdové účtárně požadavek na zúčtování daně a dodat potvrzení potřebná k uplatnění odpočtů a slev.
1. duben – pro podnikatele bez daňového poradce, který podává papírové formuláře, platí tento termín pro odevzdání daňového přiznání a doplacení daně. Finanční úřad má 30 dnů na vrácení přeplatku na dani, tzn. měl by odejít z účtu ČNB nejpozději 1. května.
3. květen – pro podnikatele bez daňového poradce, který podává papírové formuláře, platí tento termín pro podání přehledu ČSSZ a zdravotní pojišťovně. Doplacení pojistného je třeba do 8 dnů po dni, ve kterém byl nebo měl být podán přehled.
3. květen – pro podnikatele bez daňového poradce, který podává elektronicky, platí tento termín pro odevzdání daňového přiznání a doplacení daně.
1. červen – pro podnikatele bez daňového poradce, který podává elektronicky, platí tento termín pro podání přehledu ČSSZ a zdravotní pojišťovně. Doplacení pojistného je nutné do 8 dnů po dni, ve kterém byl nebo měl být podán přehled. Finanční úřad má 30 dnů na vrácení přeplatku na dani, tzn. měl by odejít z účtu ČNB nejpozději 31. května.
Nevznikla-li daňovému subjektu ve zdaňovacím období povinnost podat daňové přiznání, sdělí to správci daně ve lhůtě pro podání přiznání, tedy do 1. dubna. 8. dubna má pak termín pro podání přehledu zdravotní pojišťovně a ČSSZ.
Pokud podá poplatník prostřednictvím daňového poradce přiznání do 1. dubna, považuje se jeho podání jako podání v základní tříměsíční lhůtě, a tedy může očekávat vrácení přeplatku do 3. května.
Pokud OSVČ využije služeb daňového poradce, ale přiznání podá do 1. dubna, tak pro přehledy platí prodloužená lhůta, tj. 2. srpna, s tím, že na zdravotní pojišťovnu musí doložit do 30. dubna plnou moc.

Zvýhodnění se uplatní za celý rok

Meziročně se limit pro platbu solidární daně zvýšil z částky 1 569 552 korun. OSVČ s vysokými zisky tak zaplatí na solidární dani méně než za rok 2019.

Zaměstnanci uplatňují daňové zvýhodnění na děti již při výpočtu měsíční zálohové daně z příjmu a mohou tedy čerpat měsíční daňové bonusy.

Rodiny s malými dětmi si na školkovném opět polepší

Finance

OSVČ ale čerpají daňové zvýhodnění až za celý kalendářní rok. Daňové zvýhodnění za celý rok 2020 činí na první dítě 15 204 korun, na druhé dítě 19 404 korun a na třetí a další dítě 24 204 korun.

Pokud je roční daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu, obdrží OSVČ po podání daňového přiznání daňový bonus.

Peníze od státu zpět po podaném daňovém přiznání obdrží i OSVČ, které zaplatily na daňových zálohách více, než činí jejich roční daňová povinnost.

„Při nároku na daňový přeplatek je nutné vyplnit žádost o vrácení přeplatku na čtvrté straně daňového přiznání, správně uvést údaje o bankovním účtu pro jeho zaslání a nezapomenout tuto žádost podepsat,“ doplňuje Ivanco.

Prominuté pojištění

Za rok 2020 zaplatí všechny OSVČ méně na sociálním a zdravotním pojištění než za rok 2019, protože jim kvůli dopadům pandemie koronaviru vláda prominula pojistné za měsíce březen až srpen loňského roku – při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti v rozsahu minimálních měsíčních záloh na pojistném.

„Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti po celý kalendářní rok 2020 činí úspora na sociálním a zdravotním pojištění v souhrnu 29 376 korun,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Reklama

Výběr článků

Načítám