Hlavní obsah

Penze rostou, přesto nedosahují ani poloviny průměrného platu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odchod do důchodu představuje stále výraznější propad životní úrovně. I přes zvyšování v uplynulých letech penze v průměru nedosahuje už ani poloviny průměrného platu. A málokterý senior má našetřeno tolik, aby si standard, na který byl zvyklý za ekonomicky aktivního života, i v důchodu udržel.

Ilustrační snímek

Článek

S penzí podle analýzy Komerční banky (KB) nyní klesají Čechům příjmy v průměru o 17 tisíc korun. Průměrný čistý plat činí aktuálně zhruba 31 tisíc korun, zatímco průměrná penze sotva 15 500 korun.

Průměrný důchod bude od příštího roku 16 280 korun

Domácí

„Navzdory poměrně významnému růstu důchodu v průběhu letošního roku podíl důchodů na platech vytrvale klesá a prognózy nejsou o nic optimističtější,“ upozornil Pavel Racocha, ředitel KB Penzijní společnosti. Jak doplnil, zatímco v roce 1994 činila penze 56 procent čisté mzdy, loni to již bylo pouze 45 procent.

A to letos průměrný starobní důchod vzrostl od ledna celkem o 839 korun a příští rok by i s mimořádným bonusem 300 korun měl v průměru stoupnout o 805 korun.

Důchody budou od ledna vyšší. O kolik se zvýší ten váš?

Finance

Výše penze se odvíjí od příjmů, není tedy překvapivé, že ty nejvyšší jsou v Praze. Loni v průměru činila 15 tisíc korun. „Ani Pražané se ale v penzi nemají lépe než zbytek republiky. Proti průměrným důchodům jsou ty pražské vyšší jen přibližně o tisíc korun. Zato jsou zde vyšší výdaje, především na bydlení. V září to bylo ,jen‘ o pět tisíc korun, ale do budoucna se očekává růst nájemného,“ řekl Lubomír Koňák, ředitel obchodu z KB Penzijní společnosti.

Spoření na penzi má sjednáno zhruba 4,5 milionu Čechů

Finance

„Propad příjmů mezi ekonomicky aktivním věkem a penzí tak je – a i nadále bude – právě v Praze ještě patrnější,“ dodal Koňák.

Průměrné mzdy převyšovaly loni důchody v hlavním městě o 33 tisíc korun v hrubém, resp. 22 500 korun v čistém. Naopak nejmenší propad mezi průměrnými mzdami a penzemi byl v Karlovarském kraji, a to o téměř 20 tisíc korun u hrubé mzdy a 13 500 korun u čisté mzdy.

Odchodem do penze se připravte na výrazný propad příjmů

Finance

Ekonom BH Securities Štěpán Křeček podotkl, že zatímco řada lidí s nízkými příjmy se s odchodem do penze potýká s relativně menšími výpadky příjmů, u vysokopříjmových lidí je propad nezřídka obrovský.

„Kvůli redukčním hranicím při výpočtech důchodů totiž dostanou často méně než třetinu předchozích příjmů. Jestliže mají nastaveny rodinné výdaje na vysoké úrovni a nemají dost naspořeno, dostávají se do velkých problémů,“ upozornil Křeček.

Ještě v roce 2000 bylo u nás 70 procent pracujících a 13 procent důchodců. „Dnes je ten poměr 65 procent na 20 procent a dále se zhoršuje,“ řekl Martin Mašát z penzijní společnosti Rentea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám