Hlavní obsah

Spoření na penzi má sjednáno zhruba 4,5 milionu Čechů

Stále méně lidí počítá s tím, že jim bude na spokojený život v penzi stačit starobní důchod. Ukládají si tak peníze stranou, jedním z nejčastěji využívaných je pak penzijní spoření, které má sjednané každý druhý Čech starší 18 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průměrný starobní důchod k polovině letošního roku činil 15 385 korun. Pochopitelně ne každý na takovou částku dosáhne, výjimkou nejsou důchody kolem 10 tisíc korun. S nižší penzí také musí počítat ženy, jejich důchody jsou zhruba o dva tisíce korun nižší než ty, které pobírají muži.

Průměrný důchod bude od příštího roku 16 280 korun

Domácí

Po odchodu do penze se tak mnoha lidem jejich životní úroveň výrazně sníží, a to zvlášť v případě, kdy na dobu, až si nebudou vydělávat, nemysleli a neukládali si peníze stranou.

Naštěstí, jak ukazují průzkumy i údaje bank či dalších společností, lidé si na důchod spoří, a nezáleží na tom, jaký produkt k tomu používají. Tím nejčastěji využívaným a ke spoření na penzi přímo určeným je penzijní spoření. Sjednáno ho má zhruba polovina dospělé populace.

Z údajů Asociace penzijních společností ČR (APS) vyplývá, že ke konci 2. čtvrtletí 2021 si na penzi spořilo celkem 4 419 159 účastníků. Penzijní společnosti přitom spravovaly ve svých fondech prostředky účastníků v celkové výši 549,592 miliardy korun. V průměru pak Češi spoří 774 korun měsíčně.

Finanční poradna: Jaký má nezaměstnanost a evidence na úřadu práce vliv na důchod

Finance

Spořit na penzi v tzv. III. pilíři mohou Češi již více než 25 let. Výše měsíčních úložek je dobrovolná, některým lidem přispívá i zaměstnavatel, dle údajů APS v průměru 958 korunami měsíčně.

Penzijní spoření je podporované i státem, a to jak prostřednictvím finančních příspěvků, tak daňovým zvýhodněním.

Výše státního příspěvku se pohybuje od 90 do 230 korun měsíčně a odvíjí se od výše měsíční úložky střadatele.

Kolik stát měsíčně přispívá
Měsíční úložka střadateleVýše státního příspěvku
méně než 300 Kč0 Kč
300 Kč - 999 Kč90 Kč + 20 % z částky nad 300 Kč
1000 Kč a více230 Kč

Pokud spoříte více než tisíc korun měsíčně, můžete uplatnit i slevu na dani z příjmu. Celkem si tak můžete daňový základ snížit až o 24 tisíc korun při měsíčním vkladu tři tisíce korun. V takovém případě pak na daních ušetříte 3600 korun ročně.

Zhruba tři miliony lidí spoří na penzi ve starším produktu – penzijním připojištění, který si lidé mohli sjednávat do 30. listopadu 2012. Výhodou tohoto spoření na penzi v tzv. transformovaných fondech, je to, že penzijní společnost musí účastníkům garantovat, že v žádném roce neprodělají, a to ani kdyby prodělala ona sama. Dalším benefitem je výsluhová penze, po 15 letech spoření si můžete vybrat až polovinu úspor.

V současné době, resp. od 1. ledna 2013, si zájemci o penzijní spoření mohou sjednat doplňkové penzijní spoření v tzv. účastnických fondech. Výhodou tohoto produktu je, že máte možnost zvolit si takovou investiční strategii, která vám vyhovuje, zároveň ale můžete ze svého vkladu při splnění daných podmínek čerpat úspory v tzv. předdůchodu.

Do penze dřív i s předdůchodem, musíte však naspořit statisíce

Finance

Doplňkové penzijní spoření má sjednáno zhruba 1,4 milionu Čechů.

Ze staršího produktu penzijního připojištění lze přejít do nového doplňkového penzijního spoření (opačně to možné není). V rámci jedné penzijní společnosti je přechod hotový do tří měsíců. Mezi dvěma penzijními společnostmi ale může trvat až sedm měsíců. Přechod je zdarma, ovšem v případě, že budete u stávající společnosti méně než pět let a rozhodnete se přejít k jiné, počítejte s poplatkem až 800 korun.

Uzavřít spoření na důchod můžete i malým dětem 

Již šestým rokem je možné uzavřít doplňkové penzijní spoření se státním příspěvkem i dětem prakticky už od narození. Smlouvu zpravidla uzavírá jménem nezletilého jeho zákonný zástupce, spořit dítěti ale může i více osob. Dle údajů APS bylo k 30. červnu 2021 v účastnických fondech celkem 90 078 účastníků mladších 18 let.

Sám produkt penzijního spoření sjednaný pro dítě se nijak neliší od spoření na penzi pro dospělého. Vzniká u něho jak nárok na státní příspěvky (jejich výše se pohybuje podle výše vkladu), tak na zhodnocení. U smluv pro dítě však není nárok na daňový odpočet.

Jakmile dítě dovrší osmnácti let, může si třetinu vložených peněz včetně zhodnocení vybrat. Podmínkou však je, že smlouva trvá minimálně deset let, resp. 120 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám