Hlavní obsah

Pelikánův návrh osobních bankrotů vystrašil bezplatné poradny

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Občanská sdružení se obávají, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO)chce zatnout tipec oddlužovacím firmám, a přitom zároveň znemožní neziskovým poradnám bezplatně poskytovat pomoc dlužníkům. Pelikán chce, aby návrhy na osobní bankrot směly k soudu podávat za peníze jen ministerstvem spravedlnosti akreditované subjekty, například advokáti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

„Vítáme, že ministerstvo chce bránit nekalým praktikám některých oddlužovacích společností. Nicméně chystaná novela v důsledku znemožní podání návrhu na povolení oddlužení lidem, kteří jej dosud vypracovávají za bezplatné podpory některé z neziskových organizací,“ řekla Právu Kristýna Krušinská z občanské poradny Remedium.

Většina bezplatných poraden je podle ní již tak registrovanou službou podle zákona o sociálních službách. „Není to tedy totéž jako oddlužovací firmy, které mnohdy od dlužníků vyberou jejich poslední peníze nebo je donutí si ještě půjčit u známých,“ dodala Krušinská.

Ministerstvo: Zbytečné obavy

„Nezisková organizace bude moci podat žádost o akreditaci, a pokud ji získá, může podávat návrhy na oddlužení,“ oponoval Jiří Hovorka z ministerstva spravedlnosti.

Podle závěrů ministerského dohledu jen málo oddlužovacích společností poskytuje kvalifikované služby. „Vzhledem k tomu, že je trh těchto subjektů netransparentní a neregulovaný, existuje zde velké riziko poškození dlužníka. Firmy jen kopírují vzorová podání. Soudu věrohodně nepopíší skutkový stav u daného žadatele,“ dodal Hovorka.

Dlužníci se podle něho například často až na schůzi věřitelů dozvídají, že jim může být zpeněžen majetek i při formě oddlužení plněním splátkového kalendáře, protože na něm vázne zástavní právo zajištěného věřitele.

Za peníze s akreditací

Přitom zpracovatel insolvenčního návrhu a návrhu na povolení oddlužení opakovaně ujišťoval o opaku.

„V návaznosti na to navrhujeme zpřísnit podmínky poskytování poradenství v oblasti oddlužení tak, aby placené služby týkající se zpracování návrhů byly poskytovány výlučně osobami, o jejichž kvalifikaci není důvod pochybovat – to jest insolvenčním správcem, advokátem, notářem, případně dalšími subjekty nebo jinými osobami, jimž bude ze strany ministerstva spravedlnosti udělena akreditace,“ konstatoval Hovorka.

Pelikán v rozhovoru pro Právo uvedl, že chce, aby na osobní bankrot dosáhlo více dlužníků. Slibuje si od toho tlak na věřitele, aby si dopředu více rozmysleli, komu půjčují a zda jim to bude dlužník schopen splatit.

Soudem schválený bankrot nad dlužníkem totiž znamená, že věřitelé přihlášení do insolvence dostanou za pět let jen 30 procent svých pohledávek. A to jen, pokud se stihne přihlásit a pokud dlužník o insolvenci požádá. Ministerstvo zároveň deklaruje, že cílem novely je zrychlit řízení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

„Tento cíl může narazit na současnou realitu, která se patrně ani po novele nezmění. Požadavky soudců na vyplnění návrhu, nejen po formální stránce, se totiž liší, a proto se řízení nezřídka prodlouží o lhůty určené k doplnění těchto požadavků,“ dodala Krušinská. K této věci se ministerstvo Právu nevyjádřilo.

Filutové to obejdou

„Neumím si představit, jak si v rámci insolvenčního řízení nárokujeme odměnu, se kterou novela počítá. Navíc například v naší poradně návrhy za klienty nesepisujeme, ale poskytujeme jim informační podporu v tom, aby si návrh dokázali sepsat sami,“ zdůraznila Krušinská. Naznačila, že oddlužovací filutové novelu stejně obejdou.

„Novela vyžaduje akreditaci takové organizace, zejména v požadavku na osobu garanta. Buď se ale bude jednat o formalitu, anebo o překážku, která řadě kvalitních poraden znemožní poradenství poskytovat,“ obává se Krušinská.

Ministerstvo navrhuje, aby novela nabyla účinnosti do července příštího roku. Od loňského do letošního května přišlo na soudy 20 960 návrhů na osobní bankrot, což je o 4,5 tisíce návrhů méně než v předchozím období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám