Hlavní obsah

Pandemie naučila Čechy lépe pracovat s penězi. Více spoří, především pak na důchod

Pandemie koronaviru měla, alespoň co se hospodaření s penězi týče, na české domácnosti pozitivní dopad. Nejenže Češi více spoří, zároveň jim po zaplacení výdajů zbývá i větší balík peněz. Nejčastější motivací pro investování a zhodnocování peněz se pak pro ně stává zaopatření na důchod.

Foto: Profimedia.cz

Čechům měsíčně zbývá na účtech více peněz.

Článek

Spořicí účet a stavební spoření byly před více než dvěma lety, těsně před vypuknutím pandemie koronaviru, hlavními produkty, kde měly české domácnosti uloženy nejvyšší částky, vyplynulo z tehdejšího průzkumu společnosti Fondee.

Aktuální srovnávací průzkum však ukázal, že popularita stavebního spoření i spořicích účtu výrazně klesla.

Před dvěma roky mělo na spořicích účtech nejvíce svých finančních prostředků 39 procent Čechů, nyní to je 30 procent, ve stavebním spoření pak úspory v roce 2020 drželo 23 procent lidí, nyní 17 procent.

Kam vložit peníze? Češi mají jasno

Finance

Průzkum také ukázal, že se zlepšuje finanční situace českých domácností, resp. že jim měsíčně zbývá na účtech více peněz.

Zatímco před pandemií zůstalo dvěma pětinám oslovených po zaplacení výdajů více než pět tisíc korun, v současném šetření to zmínil každý druhý.

Spořicí účty 2022: Hranice tří procent pokořena, úročení vkladů je výhodnější

Finance

Na druhou stranu zhruba každému devátému před dvěma lety nezbylo nic nebo byl ještě v minusu, nyní se s touto situací potýká zhruba osm lidí ze sta.

Kvůli válce na Ukrajině se o své finance bojí víc Čechů než kvůli růstu cen energií

Finance

Stát se nepostará, spoříme hlavně na důchod

Nejčastější motivací k investování se pro třetinu lidí stala snaha zabezpečit se na dobu, až budou v penzi.

Více než tři pětiny lidí se totiž domnívají, že důchod od státu nebude dostatečný. Oproti průzkumu před dvěma lety však nedošlo k posunu, i tehdy stejný počet respondentů na státní penzi nevěřil.

Důchody budou od června vyšší v průměru o tisícovku

Finance

„Dlouhodobě v našich průzkumech sledujeme, že lidé nemají důvěru ve stát, jenom 13 procent dotazovaných věří, že se o ně stát na stará kolena postará,“ doplnil Jan Hlavsa z Fondee.

Více než třetina (35 procent) lidí na penzi ukládá částku v intervalu od tisícovky do dvou tisíc korun, tři lidé z deseti pak spoří mezi 500 až tisíci korunami.

Více než dva tisíce korun si měsíčně ukládá každý šestý oslovený. Pětina pak spoří méně než pětistovku měsíčně, v šetření před dvěma lety to ale bylo 28 procent.

Chystáte se do předdůchodu? Od letoška musíte mít víc našetřeno

Finance

Druhou nejčastější motivací k investování je spoření pro děti (zmínilo 29 procent oslovených).

Reklama

Výběr článků

Načítám