Hlavní obsah

Chystáte se do předdůchodu? Od letoška musíte mít víc našetřeno

Pokud máte sjednáno penzijní spoření a máte v něm dostatečně našetřeno, můžete využít možnosti odejít do tzv. předdůchodu. Od 1. ledna 2022 se ale zvyšuje minimální měsíční částka, kterou v předdůchodu budete čerpat. Její výše je 11 114 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Všichni, kdo si spoří na penzi v penzijních společnostech, mohou využít možnosti odejít až o pět let dříve, než je státem stanovený věk, do tzv. předdůchodu.

„Původním smyslem předdůchodu bylo umožnit lidem přestat pracovat dříve. Předdůchod může pomoci, pokud pár let před důchodem ztratíme práci nebo se nám zhorší zdravotní stav. Dnes tuto možnost stále častěji využívají i ti, kteří se potřebují starat o člena rodiny, nebo zkrátka již nechtějí být dále ekonomicky aktivní,“ uvedl Lubomír Koňák z KB Penzijní společnosti.

Předdůchod je podstatně výhodnější než předčasný důchod, nezpůsobí krácení regulérní starobní penze, lidé si totiž během něj platí sami sobě z úspor na svém penzijním spoření.

Hlavní výhody předdůchodu
Umožňuje překlenout dobu až pěti let před vznikem nároku na starobní důchod.
Zdravotní pojištění hradí za účastníka stát.
Před žádostí o předdůchod je možné vložit na účet mimořádný vklad.
Pokud na penzijní spoření přispíval i zaměstnavatel, pak se jeho příspěvky při výplatě nedaní.
V době pobírání předdůchodu lze pracovat, čerpat podporu v nezaměstnanosti i nemocenské dávky.
Doba pobírání předdůchodu je z hlediska důchodového pojištění dobou vyloučenou.

Mít u některé z penzijních společností dostatečně naspořeno, je právě jednou z podmínek, kterou je třeba splnit, abyste mohli předdůchod čerpat. Výpočet celkové částky, kterou musíte mít, je jednoduchý – stačí vzít minimální měsíční dávku stanovenou Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) a vynásobit ji počtem měsíců předdůchodu.

Na každý měsíc v předdůchodu byste měli mít částku, která odpovídá 30 procentům průměrné mzdy vyhlašované MPSV. Pro rok 2022 je tedy třeba mít k dispozici minimálně 11 114,10 korun měsíčně.

Kolik je třeba minimálně naspořit pro danou dobu čerpání předdůchodu
Doba čerpáníMinimální výše úspor (v Kč)
2 roky266 738
3 roky400 108
4 roky533 477
5 let666 846

Začít čerpat předdůchod můžete nejdříve pět let před dosažením důchodového věku. Ženy se ale musí řídit důchodovým věkem muže stejného ročníku narození. Pokud byste tedy chtěli této možnosti využít, musíte mít naspořeno minimálně 666 846 korun.

Předdůchod nelze přerušit, musí být sjednán na určitou dobu, přičemž minimální souvislá doba jeho pobírání jsou dva roky. V tomto případě je třeba mít na penzijním spoření uloženo minimálně 266 738 korun.

„Předdůchod je možné čerpat pouze z doplňkového penzijního spoření. Dobrou zprávou je, že klienti penzijního připojištění mohou kdykoli přejít do doplňkového penzijního spoření s tím, že se jim započte i jejich původní doba spoření. Uvedený převod doporučujeme provést nejméně půl roku před požadovaným začátkem výplaty předdůchodu,“ doplnil Koňák.

Anketa

Šetříte si na důchod?
Ano, mám důchodové spoření
80,3 %
Občas si odkládám určitou částku
4,4 %
Ne, věřím, že si s důchodem vystačím
8,4 %
Na důchod ještě nemyslím
6,9 %
Celkem hlasovalo 2954 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám