Hlavní obsah

Důchody budou od června vyšší v průměru o tisícovku

Novinky, bab

Vzhledem k mimořádné červnové valorizaci dostanou lidé pobírající všechny druhy důchodů přidáno. Důchody se tak v průměru zvednou o 1017 korun díky vyšší procentní výměře, která vzroste o 8,2 procenta. Zvýšení se bude týkat téměř 3,5 milionu vyplácených důchodů, Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ho provede automaticky, není tedy potřeba o něj žádat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Za mimořádnou valorizací stojí vysoká inflace, která od loňského června přesáhla zákonem stanovených pět procent. Bude se týkat všech druhů důchodů, tedy starobních (včetně tzv. předčasných), invalidních, vdovských, vdoveckých i sirotčích. V průměru si tak důchodci přijdou na 1017 korun.

Každý z pobíraných důchodů se skládá ze dvou částí. Tou první je základní výměra, která je jednotná pro všechny druhy důchodů. Mimořádná valorizace na její výši vliv nemá. Druhou součástí důchodu je tzv. procentní výměra, která se pro každého důchodce stanoví individuálně. Té se již valorizace dotkne, bude se ode dne splatnosti červnové splátky důchodu zvyšovat o 8,2 procenta.

Základní výměra důchodu První složka, která je jednotná pro všechny druhy vyplácených důchodů. Je stanovena zákonem ve výši 10 procent z příslušné průměrné mzdy. V roce 2022 činí 3900 korun.
Procentní výměra důchodu Druhá složka důchodu, která se odvíjí od dosažených příjmů a počtu let pojištění. Stanoví se individuálně z výpočtového základu procentní sazbou odpovídající délce doby pojištění (tj. 1,5 % x počet let celkové doby pojištění). Procentní výměra může být snížena za dobu předčasnosti nebo zvýšena za dobu přesluhování.
Zdroj: ČSSZ

Navýšení procentní výměry o 8,2 procenta se týká i důchodů přiznaných v roce 2022 včetně těch, které budou přiznány v období po mimořádné valorizaci, tj. od 1. června 2022 do 31. prosince 2022," uvádí na svých stránkách ČSSZ.

Důchody budou od ledna vyšší. O kolik se zvýší ten váš?

Finance

Dále pak se zvýšení týká i vyplácených příplatků k důchodu, které také vzrostou o 8,2 procenta částky příplatku náležícího ke dni, od něhož se příplatek zvyšuje (týká se i příplatků k důchodu přiznaných v období od 1. června 2022 do 31. prosince 2022).

Oznámení o zvýšení důchodu

Každému příjemci důchodu bude v období od poloviny března do poloviny dubna odesláno oznámení o zvýšení důchodu a příplatků k důchodu.

„V těchto oznámeních bude upozorněno na skutečnost, že uvedené částky zvýšení platí za předpokladu, že do doby červnové splátky nedojde k žádným změnám v nárocích na důchody či příplatky k důchodu nebo jejich výši,” uvádí ČSSZ.

Důchodci z oznámení získají i informace o možnostech čerpání příspěvku na bydlení a dalších dávek, které poskytuje Úřad práce ČR, v důsledku enormního zvýšení cen energií.

Přehledně: Jak žádat o příspěvek na bydlení

Finance

V případě, že by u příjemce důchodu došlo v období od odeslání oznámení do červnové splátky ke změně v nároku na důchod nebo jeho výši z jiného důvodu, než je mimořádná valorizace, bude valorizační zvýšení v červnu provedeno podle skutečné nové výše důchodu. Nové valorizační oznámení však již důchodce neobdrží.

ČSSZ také upozorňuje, že důchodci, kteří ke dni distribuce oznámení ještě nebyli poživateli důchodu a nemohlo jim proto být odesláno, jej obdrží až v souvislosti se zpracováním valorizačního zvýšení od června 2022, a to v období od druhé poloviny května do první poloviny června. Ve stejném období obdrží valorizační oznámení i důchodci žijící v cizině.

Reklama

Výběr článků

Načítám