Hlavní obsah

Nákup zboží na splátky vás může dostat do zbytečných problémů

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V plném běhu je období nahrávající zbytečnému utrácení a ještě zbytečnějšímu zadlužování. Je tak snadné podlehnout výhodné nabídce, jen abychom pod stromečkem udělali radost. Jednou z možností, kterou lidé využívají, je odložená platba za zboží. Ovšem neuvědomují si, že se tím zadlužili a zboží koupili na splátky.

Foto: Profimedia.cz

Televize patří mezi zboží, které lidé kupují na splátky.

Článek

Půjčka na dárky patří k největším zbytečnostem, kvůli kterým se může člověk zadlužit, upozorňují odborníci.

„Pokud si na něco musíte půjčit, mělo by to sloužit déle, než budete splácet. Rozhodně není rozumné půjčovat si na hračky pro děti či módní elektroniku,“ uvedla Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Zároveň upozornila na nabídku odložené platby za zboží, kterou mnoho nakupujících využívá. „Ne každý si však uvědomuje, že si touto variantou úhrady vlastně pořizuje speciální typ půjčky. Splátkový prodej je totiž synonymem pro vázaný spotřebitelský úvěr,” doplnila.

Půjčky jsou i zdarma, ale peníze musíte vrátit včas. Jinak přijdou tvrdé sankce

Finance

Co je vázaný spotřebitelský úvěr

Vázaný spotřebitelský úvěr slouží výhradně k financování určitého zboží či služby a obvykle se uzavírá přímo u obchodníka v místě prodeje. Ovšem pozor - prodejce vám službu jen zprostředkuje, úvěrovou smlouvu uzavíráte vždy s poskytovatelem, tedy bankou či jinou nebankovní společností.

Například si chcete pořídit mobil na splátky. Pokud si ho koupíte v e-shopu a vzápětí si vše rozmyslíte, můžete telefon do čtrnácti dnů obchodníkovi vrátit, a tím automaticky zanikne i úvěr. Vaší povinností je ale informovat o tom věřitele. Pokud jste si ale mobil koupili v kamenné prodejně, odstoupení od kupní smlouvy není možné. Úvěr však vždy můžete předčasně splatit.

Většina Čechů již koupila zboží na splátky, nejčastěji ledničky či pračky

Finance

Běžný spotřebitelský úvěr můžete poměrně jednoduše zrušit. „Pokud není sjednán jako úvěr na bydlení, můžete od něj odstoupit do čtrnácti dnů od jeho uzavření bez udání důvodu. Oznámení o odstoupení je potřeba zaslat v písemné podobě na adresu úvěrové společnosti a vypůjčené peníze musíte pochopitelně vrátit. Lhůta pro vrácení peněz je maximálně třicet dnů od odstoupení a úroky vám budou účtovány pouze za dobu, kdy jsme měli peníze skutečně u sebe,“ upřesnila Hekšová.

Jak je to se schopností splácet

Zákon klade značný důraz na schopnost splácet zapůjčený obnos. Zaměřuje se přitom nejen na zodpovědnost spotřebitelů v roli dlužníků, ale také na samotné poskytovatele.

Každý poskytovatel vás totiž musí ze zákona prověřit, zda jste schopni úvěr splácet, přičemž musí takovou kontrolu reálně prokázat. I v případě, že si budete chtít koupit zboží na splátky, musí po vás požadovat doložení výše příjmu potvrzené zaměstnavatelem, dále podrobnou analýzu rodinných příjmů a výdajů či informace o počtu vyživovaných dětí.

Češi si na vánoční dárky stále půjčují, mnozí i opakovaně

Vánoce

Úvěrová společnost se bude zajímat i o vaši dosavadní úvěrovou historii, resp. o váš případný záznam v některém z úvěrových registrů. Pro konečné posouzení je přitom důležité nejen to, zda nějaký úvěr již máte, ale hodnotí se například i souhrnná dlužná částka a především pak vaše platební morálka.

„Uvedení nepravdivých nebo hrubě zkreslených údajů, případně zamlčení důležitých informací může být hodnoceno jako trestný čin úvěrového podvodu. Přísný metr ale platí i pro poskytovatele. Pokud by si vaši schopnost splácet dostatečně neprověřil, hrozí mu vysoká pokuta, a to až v řádu několika miliónů korun,“ uvádí Eduarda Hekšová.

Vyhýbání se splácení dluhů je podvod, který by měl být trestán, míní třetina Čechů

Finance

„Navíc pokud věřitel půjčí někomu peníze ve chvíli, kdy je zřejmé, že je nebude moci splácet, stává se úvěrová smlouva neplatnou. Dlužník pak splácí podle svých možností pouze vypůjčenou částku bez úroků a dalších sankcí,“ doplnila Hekšová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám