Hlavní obsah

Třetina domácností žije nadoraz, nic neušetří

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina českých domácností je schopná vyjít se svými příjmy a také dát nějaké peníze stranou. Každá třetí ale s nimi vyjde jen tak tak či dokonce vůbec. Pětina Čechů dokonce nemá vytvořenou žádnou finanční rezervu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Zadluženost českých domácností

Článek

Průzkum agentury Kantar pro Equa bank ukázal, že dvě třetiny českých domácností se svým příjmem bez větších problémů hospodaří a umí si nejen vytvářet rezervy, ale také pravidelně spořit.

Ovšem i tak je stále ještě v Česku třetina domácností, které s domácím rozpočtem mají problémy - 31 procent domácností sice s příjmy vyjde, ale nic neušetří, třem procentům pak dokonce peníze, které vydělají, nestačí ani na běžný provoz a musí sahat do rezerv nebo si půjčovat.

Češi sice spoří, ale z našetřených peněz při výpadku příjmu dlouho nevydrží

Finance

Největší položky ve výdajích českých domácností tvoří výdaje na bydlení (28 procent příjmů) a jídlo (27 procent).

Každý pátý bez rezervy

Ani s tzv. finančním polštářem, který by lidem dovolil nějakou dobu žít i bez pravidelného příjmu, na tom Češi nejsou nejlépe, ukázal průzkum.

„Každý pátý Čech nemá vytvořenu žádnou finanční rezervu. Nejvíce finančně ohroženy jsou přitom ženy v domácnosti s dětmi mladšími 14 let. Čtvrtina Čechů má rezervu pouze ve výši jednoho platu, pětina pak ve výši dvou až tří měsíčních příjmů,“ doplnil Ondřej Hák z Equa bank.

Půjčkám se Češi nebrání

Každá druhá domácnost je v současné době zadlužená, necelá třetina pak nyní dluhy nemá, ale zkušenost s nimi již udělala. Necelá pětina lidí si ale nikdy nepůjčila.

Nejčastěji si lidé půjčují na financování vlastního bydlení, pětina zmínila úvěr na dům, stejný počet pak na byt. Dalším nejčastějším důvodem je půjčka na smazání dluhů, uvedl ji každý šestý oslovený, shodný počet pak zmínil i půjčku na koupi auta.

Muži nosí domů peníze, ženy je spravují

České domácnosti se chovají poměrně zodpovědně z hlediska plánování a sledování příjmů a mají také představu o tom, co si mohou a nemohou dovolit.

Osm z deseti domácností pravidelně sleduje a vyhodnocuje své příjmy a naprostá většina z nich (90 procent) má jasnou představu o tom, kolik peněz mají k dispozici a co si mohou dovolit pořídit.

Češi měli loni na útraty 2,7 bilionu korun

Finance

Jen v pouhých dvou procentech domácností nemají žádnou představu o tom, jaké jsou jejich příjmy a kolik peněz mají aktuálně k dispozici.

Na příjmu domácnosti se stále více podílí muži než ženy. V průměru totiž domů přinesou 62 procent příjmů. Naopak ženy bývají mnohem častěji primárním správcem financí v domácnosti.

Reklama

Související články

Češi měli loni na útraty 2,7 bilionu korun

Příjmy tuzemských domácností trvale rostou. V loňském roce měli Češi na útratu k dispozici celkem 2,767 bilionu korun. Domácnosti tyto příjmy získaly především...

Výběr článků

Načítám