Hlavní obsah

Na co si dát pozor při vyplňování přehledů o příjmech a výdajích

Novinky, svj

Všechny OSVČ vykonávající samostatnou výdělečnou činnost alespoň po část loňského roku musí za něj odevzdat přehled o příjmech a výdajích příslušné zdravotní pojišťovně a okresní správě sociálního zabezpečení. Základní termín pro odevzdání obou přehledů za rok 2020 je 3. květen 2021, ministerstva práce a zdravotnictví ale termín o tři měsíce posunula.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Termín podání o příjmech a výdajích

Vzhledem k pandemii koronaviru a situaci kolem ní došlo letos k posunu podání daňového přiznání. S ním se prodloužil i termín pro podání přehledu o příjmech a výdajích, OSVČ musí podat přehled za rok 2020 nejpozději do 2. srpna 2021.

Co je potřeba vyplnit 

Do přehledů o příjmech a výdajích se uvádějí pouze příjmy a výdaje ze samostatné výdělečné činnosti, žádné jiné příjmy se do přehledů nedávají. Přehledy pro zdravotní pojišťovnu a okresní správu sociálního zabezpečení jsou odlišné, neboť v některých ohledech se výpočet sociálního a zdravotního pojištění liší.

„V přehledech za rok 2020 se vypočte roční pojistné, od kterého se odečtou zaplacené zálohy a prominuté pojistné z důvodu epidemie koronaviru, případný nedoplatek je nutné uhradit do osmi dní od odevzdání přehledu,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Hlavní činnost

V případě, že je skutečný vyměřovací základ neboli polovina daňového základu při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti nižší než minimální vyměřovací základ, se sociální i zdravotní pojištění počítá z minimálního vyměřovacího základu.

Vláda prodloužila termín pro podání daňových přiznání

Domácí

Pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění je odlišný minimální vyměřovací základ. V praxi tedy dochází k situaci, že zdravotní pojištění je vypočteno z minimálního vyměřovacího základu a sociální pojištění ze skutečného vyměřovacího základu.

Sazba sociálního pojištění je 29,2 procenta z vyměřovacího základu a sazba zdravotního pojištění je 13,5 procenta z vyměřovacího základu. „Za celý kalendářní rok 2020 je minimální vyměřovací základ pro výpočet sociálního pojištění 104 508 korun a pro výpočet zdravotního pojištění 209 010 korun,“ dodává Ivanco.

Vedlejší činnost

Pokud je samostatná výdělečná činnost vykonávána například při zaměstnání, v penzi nebo při studiu, tak se jedná o výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti.

U vedlejší činnosti nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ a pojistné se vypočítá vždy ze skutečného vyměřovacího základu. Sociální pojištění se dokonce nemusí vůbec platit, jestliže je hrubý zisk do limitu.

Přehledně: Hlavní změny v daních pro podnikatele

Finance

„Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po celý rok 2020 se sociální pojištění neplatí, je-li hrubý zisk nižší než 83 603 Kč, při výkonu vedlejší činnosti pouze po část roku se limit poměrně snižuje,“ vypočítává Ivanco.

Prominuté pojistné

Kvůli pandemii byly v roce 2020 všem OSVČ prominuty platby pojistného za sociální i zdravotní pojištění za šest měsíců. Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti se za měsíce březen až srpen 2020 promíjí částka na úrovni minimálních záloh, tedy 2352 korun na zdravotním pojištění a 2544 korun na sociálním pojištění.

Prominutí se zohlední právě v přehledech o příjmech a výdajích za rok 2020.

„OSVČ vykonávající hlavní činnost tedy za rok 2020 ušetří na povinném pojistném souhrnnou částku 29 376 korun,“ dodává Ivanco.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám